Nagyvilág

Áprilisban kiadják Nyemcov jelentését

nyemcov-gyilkosság (nyemcov-gyilkosság)
nyemcov-gyilkosság (nyemcov-gyilkosság)

Az ellenzéki politikus az ukrajnai háborúról állított össze anyagot, amelynek egy részéhez nem fértek hozzá a halála után a nyomozók.

Ilja Jasin, a liberális RPR-Parnasz párt vezetője a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a “Putyin, Háború” című jelentést áprilisban tervezi megjelentetni.

A politikus közölte, hogy a nyomozók ugyan többször átkutatták a meggyilkolt politikus lakását és irodáját, amikor elvitték számítógépét és iratait, de “helyre tudtuk állítani anyagainak zömét”. A dokumentumok egy részét pedig Nyemcov a párt központjában tartotta, ehhez a nyomozók nem férhettek hozzá, egy másik részét pedig a politikus asszisztense tárolta – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az ellenzéki politikus kifejtette, hogy nagy tapasztalattal rendelkező szakértők és oknyomozó újságírók dolgoznak Borisz Nyemcov el nem készült jelentésének végső formába öntésén. Ilja Jasin azt is elmondta, hogy több, Nyemcov által is tervezett utazást is tettek, hogy kiegészítő informácóikat gyűjtsenek be az anyag elkészítéséhez.

Borisz Nyemcovot február 28-ára virradóra ölték meg Moszkva központjában, a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Moszkvoreckij hídon, egy nappal az ellenzék által szervezett, de aztán elnapolt nagyszabású hatalomellenes tüntetés előtt. Nyemcov a meggyilkolását megelőzően arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik