Nagyvilág

Putyin eltűnt, Nyemcov gyilkosa sosem lesz meg

A kaotikus helyzetet pedig tovább rontják a kormánypárti trollok, akik fizetésért védik a rendszert az online térben.

Vlagyimir Putyin makkegészséges. A megnyugtató hírt az elnök sajtótitkára, Dmitrij Peszkov jelentette be; miután elkezdtek terjedni mindenféle pletykák az oroszok első emberének egészségi állapotáról. Putyin, aki március 6. óta nem jelent meg nyilvánosan, ráadásul a kazah és a fehérorosz elnökkel való találkozóját is elhalasztotta, azt kéri, ne aggódjanak miatta; az eltűnésére pusztán a zsúfolt napirendje a magyarázat – és persze így is részt vesz találkozókon (folyamatosan tárgyal a kormány tagjaival, az állami cégek és a bankok vezetőivel), csak ugye nem minden megbeszélése publikus.

Dmitrij Peszkov amolyan szóvivői humorral fűszerezett, „vicces” formában reagált a kérdésre, hogy az elnök miért mondta le kazahsztáni látogatását: szerinte a tavaszi zsongás válthatta ki az emberekből, hogy elkezdett terjedni a szóbeszéd Putyin állítólagos betegségéről. És ugyanezzel magyarázható az a (rém)hír, hogy a Rosznyefty elnökét, Igor Szecsint március 12-én felmentik posztjáról. Ez az értesülés egyébként a Nyezaviszimaja Gazeta főszerkesztőjétől származik, akinek a Bolsoj színházban többen is megsúgták, hogy változás várható az olajcég élén. A Rosznyefty azonnal cáfolt: a vállalat szóvivője szerint rosszindulatú pletykáról van szó; az említett lap főszerkesztője bizonyára színházba indult, de a cirkuszban kötött ki (egyébként nem jut eszünkbe valami nagyon érdekes párhuzam a cirkuszos magyarázatról?).

Időközben az is kiderült, hogy az elnök nem vesz részt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat kollégiuma ülésén. Peszkovnak erre is volt frappáns magyarázata: „”Hát, általában részt szokott venni, igen. De idén nem szerepelt a tervei között” – nyilatkozta a sajtótitkár az Eho Moszkvi rádiónak.

Nemcsak az elnök munkarendje zsúfolt,

a bűnüldöző szervek is rendkívül aktívak. Na, nem mintha 12 nappal a tragédia után lehetne tudni, ki Borisz Nyemcov valódi gyilkosa. Zaúr Dadajev elsőszámú gyanúsított eddigi teljesítménye nem hozott minket sokkal közelebb az igazság megismeréséhez: először vallott, aztán kínvallatást emlegetett, aztán azt is tagadta. Meg a gyilkosságot is.

A kilövési listát emlegető Novaja Gazeta szerint az orosz elnök tudja Nyemcov gyilkosának nevét, de az egyáltalán nem Dadajev, hanem egy bizonyos Ruszlan őrnagy. Hogy erről valaha kiderül-e valami, azt nem tudjuk, az viszont biztos, hogy a szorgos nyomozói tevékenység kereszttüzében most épp nem a potenciális bérgyilkosok állnak: Moszkvában legutóbb azokat a jogvédőket hallgatták ki, akik a letartóztatott gyanúsítottaknál jártak.

Visszatérve a gyilkos személyére: a gyanúsítottak behozták a történetbe az iszlám szálat, mondván, Borisz Nyemcovnak iszlámellenes kijelentései kellett meghalnia; közben a lelőtt politikus lánya, Zsanna politikailag motivált gyilkosságról beszél, csakúgy, mint az ellenzék, amely Putyint nevezte meg felelősnek. Teljes káosz. És ebben a kaotikus helyzetben vannak, akik még rá is játszanak arra, hogy a fejekben uralkodó sötétség nehogy kitisztuljon: ők pedig a

kormánypárti trollhadsereg tagjai.

Szintén a Novaja Gazeta foglalkozik a blogból-kommentekből élőkkel, azaz azokkal az online katonákkal, akik számára a kormánypártiság jelenti a jövedelemforrást. Bizony, a trollok azért kapják a fizetésüket, hogy az online térben tolmácsolják az ukrán háborúval és a politikai gyilkosságokkal kapcsolatos „hivatalos” álláspontokat. A lap másfél éve bukkant a titkos hálózat nyomára; a fizetett bloggerek egy irodában dolgozva három műszakban váltották egymást, így biztosítva a kormánypárti posztok folyamatos megjelenését.


Forrás: foxadhd.tumblr.com

A napokban viszont egy többszáz névből álló lista jutott a Novaja Gazeta birtokába, a lajstrom azon online katonák adatait tartalmazza, akik rendszeresen publikálnak. A Putyin-párti bloggerek körében most természetesen a Nyemcov-gyilkosság a slágertéma, ennek különböző aspektusaival kapcsolatban fogalmazzák meg (nem feltétlenül saját) álláspontjukat.

Fogyasztó csoki és gyilkosság ukrán parancsra

Van, aki azt fejtegeti, miért egyértelmű, hogy a politikus megölése nyilvánvaló provokáció (a kormánynak nem kedvez Nyemcov halála, mert felerősítheti a radikális hangokat); mások arról írnak, hogy az ellenzéki politikusok hasznot akarnak húzni korábbi harcostársuk halálából; és olyan vélemény is olvasható, hogy valójában az ukrán vezetés rendelte meg a gyilkosságot, mert Nyemcov nem az oroszokat buktatta volna le, hanem az ukránok szempontjából kedvezőtlen információt akart napvilágra hozni.

A fizetett bloggereknek még arra is ügyelniük kell, hogy a posztokban és a hozzászólásokban a megfelelő kulcsszavakat használják, méghozzá azért, hogy ha valaki azokra rákeres a Yandexen (az orosz Google), akkor találatként megjelenjék az adott bejegyzés. A troll-listán szereplő bloggerek egyébként a legkülönbözőbb témákban szoktak posztolni (a fogyasztó hatású csokoládétól a horgolásig), csak az írások közé véletlenül be-becsúszik egy-egy politikai elemzéssel felérő bejegyzés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik