Nagyvilág

Nyemcov lánya: “Megölték az apámat, nem maradhatok néma”

borisz nyemcov (borisz nyemcov)
borisz nyemcov (borisz nyemcov)

Zsanna a BBC-nek adott interjúban váltig állította, hogy édesapja politikailag motivált gyilkosság áldozata lett, és Putyin elnököt nevezte meg felelősnek.

Zsanna Nyemcov hangsúlyozta, apja “Putyin bírálója volt, Putyin ellen harcolt, nem más ellen”.

A 30 éves tőzsdei elemző arról beszélt, hogy Nyemcov volt az oroszországi ellenzék legerősebb vezetője, nincs más, aki ennyi tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezne. Szerinte a volt miniszterelnök-helyettes meggyilkolásával “lefejezték az orosz ellenzéket, mindenki meg van rémülve”.

A nő, aki szerint politikailag motivált gyilkosság történt, emellett elmondta, hogy az orosz nyomozó hatóságok nem vették fel vele a kapcsolatot, mivel “nem érdekli őket a független vizsgálat”.

Még most sem hiszi el

Nyemcov a meggyilkolását megelőzően állítólag arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében. Zsanna Nyemcova ennek kapcsán elmondta, hogy nem léphetett be az apja lakásába, ahol az ellenzéki politikus az iratait tárolta.

A fiatal nő arról számolt be, hogy amikor apja haláláról értesült “nem tudta elhinni, és még most sem hiszi el”, hogy ez megtörténhetett. “Megölték az apámat, nem maradhatok néma” – tette hozzá.

Mint ahogy arról beszámoltunk, Borisz Nyemcovot február 28-ra virradóra ölték meg Moszkva központjában, a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Moszkvoreckij hídon, egy nappal az ellenzék által szervezett, de aztán elnapolt nagyszabású hatalomellenes tüntetés előtt.

Az orosz ellenzék megrendelt politikai gyilkosságnak tartja az RPR-Parnasz és a Szolidaritás mozgalom társelnökének a megölését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik