Belföld

Nyemcov-gyilkosság: nemzetközi vizsgálatot sürget az EP

nyemcov-gyilkosság (nyemcov-gyilkosság)
nyemcov-gyilkosság (nyemcov-gyilkosság)

A Kreml propagandája elnyomással, gyűlöletbeszéddel és félelemmel itatja át Oroszországot – áll a testület kemény hangú állásfoglalásában.

Független nemzetközi vizsgálatot követel Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolásának ügyében az Európai Parlament. A csütörtökön elfogadott állásfoglalás szerint Nyemcov megölése a közelmúltbeli orosz történelem legjelentősebb politikai gyilkossága. Arra is kitért a testület, hogy a Kreml propagandája elnyomással, gyűlöletbeszéddel és félelemmel átitatott országgá alakítja Oroszországot.

Az állásfoglalás szerint Borisz Nyemcov egy demokratikusabb, virágzó és nyitott Oroszország létrehozásának szentelte életét. Emlékeztetnek másokra is, akik politikai indíttatású gyilkosság áldozataivá váltak Oroszországban: Anna Politkovszkaja újságíróra, Alekszandr Litvinyenko volt ügynökre, Sztanyiszlav Markelov ügyvédre, Anasztaszija Baburova újságíróra, Natalja Esztyemirova emberi jogi aktivistára és Szergej Magnyitszkij ügyvédre is.

Oroszországot amiatt is bírálják, mert több, Nyemcov temetésére tartó EP-képviselőt és diplomatát nem engedtek belépni az országba.

A határozat megállapítja, hogy Oroszország a demokráciával ellentétes irányba mozdult. Felszólítják Moszkvát, hogy hagyjon fel az ellenzéki vezetők, a civil társadalom képviselői és a független média elleni politikai, bírói nyomásgyakorlással és bocsássza szabadon a politikai foglyokat, köztük Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőt, valamint az észt határról elhurcolt Eston Kohver rendőrtisztet.

Az EU képviselői támogatásukról biztosították az orosz demokratikus erőket és sürgetik az EU állam- és kormányfőiből álló Európai Tanácsot, hogy a 28 tagállam nevében erőteljes politikai üzenetet fogalmazzanak meg az emberi jogok sárba tiprása, a szólás- és gyülekezési szabadság elfojtása ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik