Nagyvilág

Franciák követték el az Iszlám Állam legutóbbi kivégzését

Eljárást indított a párizsi ügyészség az Iszlám Állam terrorszervezet által végrehajtott legutóbbi kivégzéssel kapcsolatban, miután azt feltételezhetően francia állampolgárok követték el.

A terroristák által kedden az internetre feltöltött több mint tízperces felvételen egy földön térdeplő, narancsszínű kezeslábast viselő férfit egy gyerek lőtt tarkón. Egy idősebb dzsihadista a kivégzést megelőzően Mohamed Szaíd Iszmáil Muszallam néven mutatta be a foglyot, aki szerintük a Moszadnak, az izraeli titkosszolgálatnak kémkedett. A franciául beszélő dzsihádista felidézte a közelmúltban Franciaországban zsidók ellen végrehajtott támadásokat, majd izraeli célpontok elleni támadásokat helyezett kilátásba, és kijelentette, hogy a dzsihádisták meg fogják hódítani Jeruzsálemet.

Szakértők szerint a felvételen Sabri Essid látható, aki a 2012-es dél-franciaországi merényletek elkövetőjének, Mohamed Merahnak a mostohatestvére. Az algériai-francia kettős állampolgárságú Merah három évvel ezelőtt hét embert – három katonát és négy zsidót, köztük három gyermeket –  lőtt le Toulouse és Montauban városában. A magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának mondó iszlamista  a kivezényelt kommandósok elől lakásában barikádozta el magát, s életét vesztette a tűzharcban.   

A 31 éves Sabri Essid apja és Mohamed Merah anyja együtt élt, a két férfi testvérnek nevezte egymást. Az is elképzelhető, hogy a felvételen látható gyerek Sabri Essid 12 éves mostohafia. A toulouse-i dzsihádista 2014 áprilisában utazott el Szíriába feleségével, annak 12 éves fiával, húsz hónapos ikerpár lányaikkal, valamint néhány hónapos kisfiúkkal.

A francia hatóságok eddig hivatalosan nem erősítették meg, hogy azonosították a toulouse-i férfit és nevelt fiát.

Az ügyészség terrorcselekménnyel kapcsolatos emberölés és bűnszövetkezet, terrorizmus dicsőítése és terrorcselekmények elkövetésére való uszítás gyanújával indított eljárást. Ez utóbbi vádpontban először indult nyomozás Franciaországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik