Nagyvilág

Gyerekkel végeztetett ki egy foglyot az Iszlám Állam

Egy állítólag Izraelnek kémkedő férfi meggyilkolásáról tett közzé videofelvételt kedd este a terrorszervezet. A földön térdeplő, narancsszínű kezeslábast viselő férfit egy gyerek lőtte tarkón.

Egy idősebb dzsihadista a kivégzést megelőzően Mohamed Szaíd Iszmáil Muszallam néven mutatta be a foglyot, aki szerintük a Moszadnak, az izraeli titkosszolgálatnak kémkedett. A Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapjának értesülései szerint a 19 éves áldozat Kelet-Jeruzsálemből származik.

Az Iszlám Állam harcosai a gyilkosságot követően zsidó célpontok elleni támadásokat helyeztek kilátásba, és kijelentették, hogy meg fogják hódítani Jeruzsálemet. A videón ezután bemutattak egy fényképes listát, amelyen állítólag izraeli kémek szerepelnek.

A terroristák arról számoltak be az előző hónapban, hogy fogva tartja a Moszad egyik kémjét, és interjút közölt Muszallammal a csoport Dabik című propagandalapjában. Az újság szerint a férfit egy zsidó szomszédja szervezte be az izraeli titkosszolgálathoz, és az lett volna a feladata, hogy felderítse az Iszlám Állam állásait és fegyverraktárait Szíriában.

Muszallam apja tagadta, hogy a fiatalember a Moszadnak dolgozott volna. “A fiam ártatlan. Az Iszlám Állam azért vádolta meg, mert megpróbált megszökni” – mondta az Izraelben élő férfi. Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét információi szerint Muszallam 2014. október 24-én utazott Törökországba, majd onnan Szíriába ment, és önként, de szülei tudta nélkül csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik