Nagyvilág

Amerika tankokkal erősíti meg a balti államokat

Abrams tank (tank, )
Abrams tank (tank, )

Száz harckocsit, páncélozott és egyéb harci járműveket küldött az Egyesült Államok Észtországba, Lettországba és Litvániába, hogy eltántorítsák Moszkvát az esetleges fenyegetéstől.

Rigában John O’Connor amerikai vezérőrnagy, logisztikai parancsnok az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a lett főváros kikötőjébe beérkezett hadiszállítmányok célja, hogy “megmutassuk Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Oroszországnak, képesek vagyunk eltökélten egyesíteni erőinket”.

Az Abrams típusú tankok, a Bradley típusú és Scout Humvee típusú harci járművek addig maradnak Észtországban, Lettországban és Litvániában, ameddig csak szükséges annak érdekében, hogy eltántorítsák a Kremlt egy esetleges agressziótól – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

 
Egy Abrams tank (Fotó: Europress) 

Az Oroszországgal szomszédos balti államok, amelyek 2004 óta az Európai Unió és a NATO tagjai, meglehetősen gyenge hadi potenciállal rendelkeznek.

Dalia Grybauskaite litván elnök a múlt héten bejelentette, hogy országa egy esetleges támadás esetén legalább 72 órán keresztül lenne képes védekezni.

A kelet-ukrajnai válság kibontakozása, valamint a Krím félsziget tavaly márciusi Oroszországhoz csatolása óta a jelentős orosz kisebbségekkel bíró balti országokban felerősödött az aggodalom biztonságuk miatt. Ezt a félelmet csak növelték a Balti-tenger környékén rendezett orosz hadgyakorlatok.

A kialakult helyzet miatt a NATO korábban bejelentette, ötezer tagból álló gyors reagálású egységet képez ki, és hat parancsnoki központot hoz létre Kelet-Európában, elsősorban a balti államokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik