Nagyvilág

Már 32 halott bányászt találtak Ukrajnában

Egy embert még keresnek a donyecki Zaszjagyko bányában miután szerdán sújtólégrobbanás történt, és 32-en biztosan meghaltak.

“A hosszú ideig mélyben rekedt harminckét bányászból harmincegyet minden életjel nélkül találtak meg” – mondta el csütörtökön az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság katasztrófavédelmi szolgálatának szóvivője, Juliana Begyilo szóvivő.

Az oroszbarát szakadárok szerdán visszautasították a kijevi kormány követelését, hogy az ukrán katasztrófavédelem is részt vehessen a mentésben, és nem kértek orosz segítséget sem. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma csütörtökön megismételte: készenlétben áll egy jól felszerelt bányamentő alakulatuk, hogy Donyeckbe repüljön.

A tízezer munkavállalót foglalkoztató, 1992-ben részlegesen privatizált Zaszjagyko bánya a széntermeléséről híres Donyec-medence egyik legnagyobb és legjobban felszerelt bányaüzeme, mindazonáltal az elmúlt két évtizedben több baleset helyszíne volt. Legutóbb 2007-ben ugyanott százegy halálos áldozatot követelt egy robbanás, amely a független Ukrajna legsúlyosabb bányaszerencsétlensége volt.

A donyecki repülőtér közelében fekvő bányában szerdán történt balesetnek nincs köze a tíz hónap alatt több mint hatezer halálos áldozatot követelő kelet-ukrajnai konfliktushoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik