Nagyvilág

Orosz zászlóalj harcolt Debalcevénél

szakadár (szakadár, )
szakadár (szakadár, )

Ezt egy sebesült burjátföldi katona állította egy orosz lapnak, aki szerint ravaszság Putyintól, hogy letagadja a részvételt az ukrajnai konfliktusban.

„Mindannyian tudtuk, hova megyünk és ott mi történhet” – mondta a húszéves Dorzsi Batomunkujev. A fiatal katonának az arca és mindkét keze megégett, amikor a Debalcevébe vezető úton felrobbant a páncélos, amelyben tartózkodott. Egy Donyeck megyei klinikán ápolták.

Batomunkujev a Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár és Alekszandr Lebegyev orosz milliárdos résztulajdonában lévő Novaja Gazeta című lapnak beszélt. Mint mondta: tavaly októberben vezényelték az Ukrajnával határos rosztovi területre, ahol azt mondták neki, hadgyakorlatra mennek, de elmondta: erkölcsileg és lelkileg is készen állt már arra, hogy Ukrajnába kell menni. A páncélosokat már Ulan-Udéban átfestették, hogy ne látszódjon rajtuk semmilyen számozás vagy jelzés, katonai igazolványaikat otthoni egységeiknél kellett hagyniuk.

Az orosz Távol-Keletről több katonai egység is érkezett a rosztovi területre, de Moszkva mellől is jött egy dandár. Miután véget ért a három hónapos hadgyakorlat, nem mehettek haza. Azt mondták nekik, „megkezdjük a menetelést”, ekkor már tudták, hogy átkelnek a határon. 31 tankkal és mintegy 300 emberrel mentek, nem mondták meg nekik azt sem, meddig lesznek ott.

A katona elmondta, hogy páncéloscsatában vett részt Debalcevénél. Lohvine településnél a donyecki szakadár erők lezárták az utat a gyűrűbe fogott ukrán csapatok elől, a felkelők által elfoglalt pozíció megtartására küldték oda Batomunkujev zászlóalját.

Mint mondta, nem bánta meg, hogy alakulatával Ukrajnában harcolt, mert meggyőződése szerint igaz ügyért ment oda. Nincs kifogása Putyinnal szemben, szerinte az ravaszság, hogy miközben az államfő csapatokat küld Ukrajnába, azt bizonygatja a világnak, hogy nincsenek is ott orosz fegyveres erők. Batomunkujev megjegyezte, attól tart, hogy ha Ukrajna belép a nyugati szövetségekbe, azok fegyverzetet telepítenek Ukrajna területére, „és akkor már sokkal közelebb lesznek hozzánk, nem a tengerentúlon” – mondta. Ennek ellenére elég volt neki ennyi a háborúból, ha meggyógyul, haza akar térni a Bajkál-tóhoz, ott tanulna és dolgozna.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik