Nagyvilág

Visszaszólt Netanjahunak Obama

barack obama (barack obama, )
barack obama (barack obama, )

Az amerikai elnök szerint az izraeli miniszterelnök nem kínált fel semmilyen életképes alternatívát.

Nem volt “semmi újdonság” Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek az Iránnal kapcsolatban elmondott kongresszusi beszédében – jelentette ki kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök szerint “az izraeli miniszterelnök nem kínált fel semmilyen életképes alternatívát” az iráni nukleáris program korlátozását célzó lehetséges egyezménnyel szemben. Az elnök Ashton Carter védelmi miniszter és Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke jelenlétében a Fehér Házból arra kérte a kongresszust, hogy várjon az iráni nukleáris megállapodás értékelésével annak véglegesítéséig. Leszögezte, hogy csakis olyan alkuba egyezne bele, amely megakadályozná az iszlám köztársaság nukleáris fegyverhez jutását.

Obama megismételte: külpolitikájának egyik fő célja annak megakadályozása, hogy Irán atomfegyvert fejlesszen ki. Az elnök a kongresszus segítségével bevezetett szankciókat “rendkívül hatékony eszköznek” nevezte annak a célnak az elérésében, hogy Iránt “komoly” tárgyalásokra kényszerítsék.

“A lényeg a következő: még nincs megállapodás. Lehet, hogy Irán nem mond majd igent egy jó megállapodásra. Többször is kijelentettem, hogy inkább nem lesz megállapodás, mintsem hogy rossz megállapodást kössünk, ám ha a tárgyalásokon sikereket érünk el, akkor ez a legjobb módja annak megakadályozására, hogy Irán nukleáris fegyverhez jusson” – nyilatkozott az elnök.

“Semmi más ennek a közelébe sem jön. A szankciók nem elegendőek. A katonai akció nem lenne olyan sikeres, mint a megállapodás, amelyet előterjesztettünk” – tette hozzá. Emlékeztetett, hogy Netanjahu az Iránnal 2013-ban létrejött átmeneti megállapodás megkötése előtt a mostanihoz hasonló beszédet mondott, holott a megállapodás az izraeli hírszerzés és az izraeli kormány egyes tagjai szerint is visszatartotta Iránt attól, hogy folytassa nukleáris programját.

“A miniszterelnök helytállóan mutatott rá arra, hogy az Egyesült Államok és az Izrael közötti kötelék megbonthatatlan, ezzel a ponttal teljes mértékben egyetértek” – mondta. Obama abban is egyetértett Netanjahuval, hogy Irán egy veszélyes rendszer, amely többször is megfenyegette Izraelt, és “senki sem vitatja”, hogy antiszemita szólamokat hallat.

Az amerikai elnök elmondta, hogy a Netanjahu-beszédnek a leiratába pillantott bele, de nem nézte annak televíziós közvetítését, mert ahelyett európai államférfiakkal – Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és az Európai Tanács első számú vezetőjével – folytatott videokonferenciát az ukrajnai válságról.

Nethanjahu szerint jobb megállapodás kell

Mindannyiunknak együtt kell kiállnunk Irán hódító, leigázó és terrorista menetelésének megállítása érdekében – jelentette ki az izraeli miniszterelnök az amerikai kongresszus két háza előtt kedden elmondott beszédében.

Az izraeli miniszterelnök szerint legyőzni az Iszlám Államot, de ugyanakkor megengedni azt, hogy Iránnak atomfegyvere legyen, olyan, mint megnyerni egy csatát, de elveszíteni a háborút. Netanjahu kijelentette: nem igaz, hogy az Irán elleni háború egyetlen alternatívája a Teheránnal atomprogramjáról kötendő “rossz megállapodás”, a reális alternatíva egy “jobb megállapodás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik