Nagyvilág

Obama a Nyemcov-gyilkosság kivizsgálását sürgeti

Szerinte a gyilkosság annak a folyamatnak a része, mint amelynek az Ukrajna ellen elkövetett orosz agresszió is. Az amerikai elnök Netanjahut is kritizálta.

Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezető meggyilkolása az oroszországi politikai klíma romlásának jele – nyilatkozta Barack Obama amerikai elnök a Reutersnek. Obama teljes körű nyomozást sürgetett a volt orosz miniszterelnök-helyettes elleni merénylet ügyében.

Az amerikai elnök elmondta: jelenleg nincs információja arról, hogy mi történt, de amiről szélesebb értelemben tudomása van, az az, hogy Oroszországban a sajtószabadság, a gyülekezési szabadság, az információ szabadsága, az alapvető polgári és szabadságjogok rosszabb állapotban vannak, mint négy, öt vagy tíz évvel ezelőtt. Szerinte a gyilkosság olyan folyamat része, ami azt is lehetővé tette, hogy Oroszország agressziót kövessen el Ukrajna ellen.

Az elnök kitért arra is, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden az amerikai kongresszusban tart beszédet. Ezt politikai szempontból hibának nevezte, szerinte ha bármely ország miniszterelnöke néhány héttel az országában tartott választás előtt beszédet tart a kongresszusban, az olyan látszatot kelt, mintha az ő oldalára állnának. Netanjahu beszédében egyébként az iráni nukleáris program korlátozásáról fog szót ejteni. Obama szerint Amerika és Izrael célja hasonló: Irán ne fejleszthessen ki nukleáris fegyvert, de jelentős véleménykülönbség van a két ország közt abban, hogy ez hogyan érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik