Nagyvilág

Személyiségi jogaiért aggódik a bosszúpornókirály

craig brittain (bosszúpornó, rendőrségi fotó,)
craig brittain (bosszúpornó, rendőrségi fotó,)

A férfi, aki nők ezreinek privát felvételeit hozta nyilvánosságra, azokat a lapokat támadja, amik megjelentetik az arcképét, és negatív színben tüntetik fel.

Elkezdte lassan kapizsgálni Craig Brittain, egy korábban működő bosszúpornóoldal, az „Is Anybody Down” tulajdonosa, hogy mit is jelent a karma. A férfi, aki korábban abból élt, hogy idegen nőkről készült akt vagy pornográf felvételeket tett közzé, gyakran a teljes nevükkel, személyes adataikkal együtt, most saját személyes jogaiért aggódik – írja a Washington Post.

 Craig Brittain rendőrségi fotója (kép: Colorado Springs police) 

Az „Is Anybody Down” nagyjából úgy működött, hogy bárki, névtelenül tölthetett fel az oldalra kompromittáló felvételeket nőkről. A feltöltők általában sértett expasik voltak, akik egy szakítás vagy egy veszekedés utáni sértettségükben hoztak nyilvánosságra olyan intim fotókat és videókat, amik még akkor készültek, amikor dúlt a szerelem.

Brittain oldalán nem csak a képanyag jelent meg, az anonim feltöltők ugyanis gyakran a szereplők személyes adatait, lakás és e-mail címet, telefonszámot, Facebook-linket is mellékeltek, így téve teljessé a „bosszút”. A lap üzemeltetői aztán két-háromszáz dollárt kértek a nőktől, akik arra kérték őket, hogy szedjék le az oldalról a hozzájárulásuk nélkül közzétett tartalmakat.

Miután az Egyesült Államokban szigorú törvénnyel szabtak gátat a bosszúpornó terjedésének, és Brittianék oldalát is lezárták a szövetségi hatóságok, az oldal tulajdonosa hirtelen úgy döntött: jó útra szeretne térni, ezért nagyon zavarja, hogy a nevét mindenki a bosszúpornóhoz köti. A férfi február elején kérte hivatalosan a Google-t, hogy távolítson el huszonhárom linket azok közül az eredmények közül, amiket a nevére dob ki a kereső.

A „Mainstream Médiát” – pedig azzal vádolta meg, hogy egy bosszúpornóoldal módjára viselkednek, amikor a hozzájárulása nélkül jelentetik meg a fotóját és írnak róla személyes információkat. Brittain szerint ezek a csatornák ugyanazt a bűnt követik el, amivel őt vádolták. Ironikus, nem igaz?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik