Nagyvilág

Nagyot fordult a világ a hétköznapi hőssel

Mark Rothwellt (bankrabló, usa, )
Mark Rothwellt (bankrabló, usa, )

Öt évvel ezelőtt kitüntették a férfit, mert lefegyverzett egy bankrablót, most súlyos bűncselekménnyel vádolják.

Szokták mondogatni: „prostiból lesz a legjobb a feleség” azzal azonban kevesebbet foglalkozik a köznyelv, hogy ugyanez visszafelé is igaz lehet. Mármint, hogy a példaképek is tévedhetnek nagyon rossz útra. Pedig megesik.

Mark Rothwellt például 2010-ben kitüntette a portlandi rendőrség, mert lefegyverzett egy bankrablót. „Minden nap döntéseket hozunk. Ha azt szeretnénk, hogy világ megváltozzon, nekünk magunknak kell változtatnunk rajta” – nyilatkozta akkor, a Londonból az Egyesült Államokba költöző férfi.

 Mark Rothwell 2010-ben (kép: Youtube)

Aztán, hogy a világ, és az ember mennyire könnyen fordul ki önmagából, maga Rothwell bizonyította be öt évvel később. „Azt hiszem, engem keresnek” – mondta a férfi a letartóztatására érkező rendőröknek, akik bankrablás vádjával vették őrizetbe az egykori hőst, múlt héten. 

A rendőrséget a bankfiók alkalmazottai hívták, és kiérkező járőrnek elmondták, hogy egy magas férfi lépett be a kezében pisztollyal, és az összes készpénz átadását követelte tőlük, míg a fegyvert hol egyik, hol a másik pénztárosra szegezte. Miután a kezébe nyomták a nagyjából 15 ezer dollárnyi kézpénzzel megtömött nejlonszatyrot, a férfi távozott. Csak annyit tudtak elmondani róla, hogy egy kereszt formájú tetoválás van a nyakán, és európai akcentussal beszélt.

A rendőrök hamarosan rátaláltak egy járó motorral, magára hagyott Toyota pickupra. A rendszáma hamis volt, de az utastérben megtalálták a zacskót, benne a pénzt, egy pár fekete kesztyűt, és egy kötött sapkát: úgy tűnik a rabló megijedt saját tettétől.

A rendőrök kutyás segítséget kértek, s az állat el is vezette őket egy házhoz, ahol egy magas férfire bukkantak. A férfi egyre zaklatottabban, és hangosabban válaszolt a kérdéseikre. Ekkor jött elő a ház mögül Rothwell, és adta fel magát. Később a bank biztonsági kamerájának felvételei bizonyították: valóban ő lehetett a tettes.

„Úgy tűnik nagyon szerencsétlen fordulatok játszódtak le ennek a férfinak az életében, az utóbbi években” – állapította meg Pete Simpson őrmester, a portlandi rendőrség szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik