Nagyvilág

Tanúvallomása előtt meghalt a volt kazah nagykövet a bécsi cellájában

Holtan találták bécsi börtöncellájában kedden reggel a hazájában kegyvesztett Rahat Alijevet, Nurszultan Nazarbajev kazah államfő volt vejét.

Alijevet felakasztva találták meg a magánzárka vizesblokkjában, az első jelentések szerint öngyilkosságot követett el, de ügyvédei vitatják ezt. Alijevnek éppen kedden kellett volna tanúvallomást tennie az illetékes bécsi bíróságon folyó büntetőperben.

A bécsi josefstadti börtön igazgatója, Peter Prechtl azt mondta, nem tartottak a rab öngyilkosságától, és saját kérésére helyezték el az egészségügyi részleg egyik magánzárkájában. Celláját rendszeresen ellenőrizték, de a vizesblokkba kívülről nem lehetett belátni. A volt nagykövetet itt találták meg egy ruhafogasra felakasztva.

Klaus Ainedter, aki apjával Manfred Ainedterrel együtt több éve látja el Alijev védelmét, kétségbe vonta, hogy a fogoly öngyilkosságot követett volna el. Elmondta, hogy előző nap meglátogatta Alijevet a börtönben, és semmi sem utalt arra, hogy ilyesmire készülne. Az ügyvéd reményét fejezte ki, hogy a halálesetet a hatóságok alaposan kivizsgálják, és annak okát megállapítják.

Alijev egykoron a kazah államfő szűkebb környezetéhez tartozott, a családjába is benősült. Később kegyvesztett lett, és a bécsi nagyköveti tisztségből is leváltották. 2008-ban távollétében 20 év börtönre ítélték a Nurbank pénzintézet két – később holtan talált – vezetőjének elrablásáért, sőt államcsínykísérlettel is megvádolták, ezért Ausztriában maradt, majd Máltára költözött. Alijev tagadta a vádakat, és azt állította, hogy politikai hajsza indult ellene. Az osztrák rendőrség tavaly júniusban őrizetbe vette, és az ottani hatóságok vizsgálatot indítottak ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik