Nagyvilág

Orbán keblére ölelte a kazah elnököt

A kazahsztáni világkiállítás megszervezésében is segíteni fogunk – hangzott el a magyar kormányfő és a demokráciát illetően erős kihívásokkal küzdő Nurszultan Nazarbajev tárgyalásán.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel közölte, hogy Orbán Viktor és Nazarbajev megállapodása alapján közös magyar-kazah befektetési alap jön létre, melyhez 20-20 millió dollárral járul hozzá a két ország. Magyarország 45 kazah diákot fogad ösztöndíjasként. A megbeszélésen szó esett a kazahsztáni magyar kereskedőházról és arról a tervről is, hogy Magyarország energetikai szakembereket küldene a közép-ázsiai országba.

A tárgyalásra Milánóban, az Ázsia-Európa Találkozó alkalmából került sor. Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország segít a 2017-es kazahsztáni világkiállítás megszervezésében és jelezte, hogy szeretné, ha közvetlen légi járat indulna a két ország között. Végül 2015-re hivatalos budapesti látogatásra hívta Nazarbajevet.

 MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Kazahsztánt egyébként számos bírálat éri az emberi jogok és a demokratikus normák figyelmen kívül hagyása miatt. A helyzetre jellemző, hogy két évvel ezelőtt nemzeti ünnepet rendeztek Nurszultan Nazarbajev elnökké választásának évfordulójára, az állami televízióban pedig az életéről szóló filmet mutattak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik