Nagyvilág

Elvesztette varázsát a Fidesz

fidesz (fidesz)
fidesz (fidesz)

Így értékelte az egyik szlovák lap azt, hogy a vasárnapi időközi választáson a független jelölt nyert, és ezzel már nincs kétharmada Orbánéknak.

Meredeken esett Orbán népszerűsége

A konzervatív francia Le Figaro Orbán elvesztette a parlamenti szupertöbbségét címmel számolt be a veszprémi választási eredményről. A Le Figaro értékelése szerint az eredmény “általános meglepetést” okozott. Orbán Viktor miniszterelnök népszerűsége meredeken esett a télen” – írta a  tudósító.

Megjegyezte, hogy noha a kormány bagatellizálja a kétharmados többség elvesztését, a vereség szimbolikusnak tekinthető.  

Ez még nem Orbán-ellenes forradalom  

A veszprémi választás eredménye ugyan még nem jelent Orbán-ellenes forradalmat, de bizonyos döntéseket a kormánynak ezután nehezebb lesz meghoznia – írja Martin Ehl, a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap külpolitikai rovatvezetője a Mennydörgés Veszprémben című keddi jegyzetében.

Leszögezte: hasonlóan az internetadót bevezetni akaró törvényjavaslat ügyéhez, a veszprémi választás is megmutatta, hogy megvannak a hazai korlátai Orbánék azon igyekezetének, hogy kompromisszumok nélkül uralják az ország életének minden szegmensét. Ehl szerint igaza van Navracsics Tibornak, aki kijelentette, hogy a Fidesznek új stratégiára van szüksége.

Elvesztette varázsát a Fidesz

Az összes mérvadó szlovákiai újság foglalkozott kedden a veszprémi választás eredményével, melyet kommentárjaikban többnyire meglepőnek, szimbolikusnak neveznek, bár úgy vélik,  érdemi változásokat nem hoz majd.

Véget ért Orbán Viktor gondtalan politikai élete az alkotmányos többséggel – írta “Kész. Orbán Viktornak már nincs kétharmada” című cikkében a pozsonyi Pravda. A független szlovák lap azonban megjegyzi, még a kormányfő legádázabb ellenfelei sem merik remélni, hogy a veszprémi veszteség olyannyira meggyengítené őt, hogy ne tudná végigkormányozni a 2018-ig tartó kormányzati ciklust.

“Elvesztette varázsát a Fidesz” – címmel közölt kommentárt a pozsonyi Sme. A liberális szlovák lap úgy véli, az ellenzék aligha ünnepelheti a Fidesz alkotmányos többségének végét, részint mivel a független győztes, Kész Zoltán jelezte, bizonyos kérdésekben közös nevezőre juthat a Fidesszel, másrészt pedig azért sem, mert ha Orbánnak szüksége lenne az alkotmányos többségre, azt politikai alkuval kényelmesen megszerezheti.

Brüsszelben aggódnak az orosz-magyar közeledés miatt

Orbán bírálja az Európai Unió Kremllel szembeni magatartását címmel közölt brüsszeli tudósítást a francia balliberális Le Monde. Az újság szerint “az EU hallgatólagos szabályait semmibe véve fogadta (Orbán) Vlagyimir Putyin orosz elnököt Budapesten, ugyanakkor  bírálta az Európai Bizottság energiapolitikáját, amelyet a hazája szuverenitása szempontjából károsnak tart”. A szerző Jean-Pierre Stroobants egy meg nem nevezett magas rangú brüsszeli diplomatát idézett, akit “nagyon aggaszt” a Budapest és Moszkva közötti közeledés.

A Le Monde szerint Putyin az energia területén próbál éket verni az uniós tagállamok között feltételezett szolidaritásba, miközben az energiaunió megteremtésére irányuló stratégiai tervezetet szerdán teszi közzé az Európai Bizottság.

Moszkva nem aggódik

Magyarország Oroszország megbízható szövetségese lehet, az Európai Unión belül, formálisan nem szakítva a szankciós politikával, miközben demonstrálja, hogy a büntetőintézkedések értelmetlenek és sokba kerülnek – hangzott el hétfő este a Pervij kanal orosz állami televíziós csatorna Voszkresznoje Vremja című politikai elemző műsorában.

“Magyarország szinte az egyetlen európai állam, ahol a hatalom és az erősödő jobboldali ellenzék támogatja a kapcsolatok erősítését Oroszországgal” – jegyezte meg az orosz államfő magyarországi vizitjét ismertető összeállítás készítője. A látogatás szerinte “politikai szempontból csak megerősítette, hogy az Oroszország elleni úgynevezett egységes euroatlanti front közel sem annyira egységes, mint amennyire Washington szeretné”. A műsorvezető egyre nyilvánvalóbbnak nevezte, hogy Európa nem akar szembenállást Oroszországgal, és szakítani sem akar vele.

A műsorban megszólaltatott kommentátor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor magyar kormányfőt nehéz lenne oroszbarátnak nevezni. Pjotr Akopov, a Kremlhez közeli vzgjlad.ru internetes hír-és elemző portál főszerkesztő-helyettese szerint a politikus gyakorlatias magyar érdekekből indul ki. “Ő egy magyar nacionalista, magyar hazafi, aki azt akarja, hogy országa erős legyen” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik