Nagyvilág

A lengyel miniszterelnök nem díjazta Orbán Putyin-barátságát

Jarosław Giziński külpolitikai szakújságíró szerint Orbán Viktor múlt heti tárgyalása kapcsán Ewa Kopacz egyértelművé tette, hogy nem értékelik a magyar külpolitikai kétkulacsos irányvonalat – derül ki a DiploMaci című blog interjújából.

„Néhány éve mind a lengyel politikai elit (pártállástól függetlenül), mind a szélesebb közvélemény értetlenül áll a magyarok, oroszokkal szemben mutatott pálfordulása előtt.” – mondta Jarosław Giziński a DiploMacinak. A külpolitikai újságíró Lengyelországban a második legfontosabb napilapjának, a Rzeczpospolitának ír, de Magyarországon a Heti Válaszban is megjelentek cikkei.

 
Fotó: MTI 

A szakértő elismeri, hogy Varsóban is meglehetősen kevés konkrétum szivárgott ki Orbán Viktor és Ewa Kopacz múlt csütörtöki tárgyalásáról, de azt lehet tudni, hogy a kelet-ukrajnai háború, Vlagyimir Putyin orosz elnök agresszív külpolitikája, valamint az uniós és régiós energiapolitika voltak a legfőbb egyeztetni való témák.

„Mindezek fényében elmondható, hogy Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök asszony jól érthetően a vendége értésére adta, hogy Varsóban nem díjazzuk azt a kétkulacsos külpolitikát, amit az elmúlt években ő és kormánya folytat” – mondta Jarosław Giziński. Törésről egyébként szerinte pontatlan most beszélni, hiszen ez már régen megtörtént.

A találatért köszönet az Indexnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik