Nagyvilág

BBC: nem meglepő a Fidesz veresége

Kesz-Zoltan_2(210x140).jpg (Kész Zoltán)
Kesz-Zoltan_2(210x140).jpg (Kész Zoltán)

A brit portál is beszámolt a vasárnapi választás eredményéről.

Megrázta a Fideszt a vasárnapi választási vereség – írja budapesti tudósításában a BBC.

A brit portál felidézi, hogy a párt veterán politikusa, Navracsics Tibor a veszprémi időközi előtt arról beszélt, hogy vannak repedések a Fideszben. Ezek a repedések jól láthatóvá váltak azzal, hogy a kormánypártot egy független jelölt le tudta győzni és öt év után a Fidesz elvesztette kétharmados többségét.

Az időközi választásra azért került sor, mert Navracsics az Európai Bizottságba távozott, így nem lehetett tovább magyar parlamenti képviselő. Tavaly áprilisban 20 százaléknyi előnnyel magabiztosan nyerte a választást, most vasárnap viszont szavazóinak fele távol maradt.

Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa a BBC-nek azt mondta: nem lepődött meg azon, hogy a Fidesz elvesztette a kétharmadot. Ehhez több dolog vezetett, az egyik az ősszel kezdődött kormányellenes tüntetéssorozat. „A kormány fölényesen legyőzte az ellenzéki pártokat a választáson, de az utcai megmozdulásokra még meg kell találniuk a megfelelő választ” – mondta. Legtöbben az internetadó ellen vonultak utcára, más ügyeknek, mint például a kormányzati korrupciónak, jóval kisebb hatása volt, de a Fidesz most jóval kevésbé tűnik magabiztosnak, mint bármikor korábban.

Ennél frissebb ügy az Orbán Viktor és Simicska Lajos közt kirobbant vita. Simicska az az ember, aki kiépítette és működteti a Fidesz üzleti és médiahátterét – mutatja be a BBC a milliárdos vállalkozót. Ez is hozzájárulhatott a Fidesz népszerűségvesztéséhez, ahogy ezzel összefügg az is, hogy a múlt héten Vlagyimir Putyin is Budapestre látogatott, arra használva fel az alkalmat, hogy Ukrajnát hibáztassa a területén zajló konfliktusért.

Elemzők szerint azonban korai még leírni a Fideszt, így is 131 helyet birtokolnak a 199-ből, a következő választás pedig csak 2018-ban lesz.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik