Nagyvilág

Német sajtó Veszprémről: „a túl nagy hatalom önteltté tesz”

A Fidesz bukását értékelik a német lapok, kiemelve, hogy az ellenzéknek nem sikerült profitálnia a kormánypárt mélyrepüléséből.

Két német lap, a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung és a liberális Süddeutsche Zeitung is értékelte a vasárnapi veszprémi időközi választás eredményét.

A FAZ „Orbán kis válsága” címmel közölt kommentárt, melyben kiemeli, hogy az eredmény vereség Orbán számára, de nem az ellenzék győzelme, ugyanis hiába veszít a Fidesz támogatottságából, a baloldali és liberális ellenzék nem jelent alternatívát. Orbán öt évvel ezelőtti óriási győzelmének oka az volt, hogy a szocialista-liberális koalíció különböző botrányok végtelen sorába keveredve saját magával volt elfoglalva, míg Magyarország egyre mélyebben süllyedt a válságba. Ezek az erők még nem szerezték vissza hitelességüket, jelenleg a Jobbik az egyetlen párt, amely profitál Orbán „kis válságából”, és ez „nem szép kilátás” – írják.

A Süddeutsche Zeitung szerzője szerint a vereség kétszeresen fájhat a Fidesznek, mert elvesztette kétharmados parlamenti többségét, az eredmény pedig megmutatta, hogy a választót „meg kell hallgatni, mielőtt igazat ad neki az ember”. Orbán népszerűsége mélyrepülésben van, ami igazolja azokat, akik szerint a túl nagy hatalom önteltté tesz. A demokráciában viszont az a szép, hogy alázatra kényszerít – áll a kommentárban.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik