Nagyvilág

Súlyos vereségre számíthat az Iszlám Állam

Erről Ashton Carter amerikai védelmi miniszter beszélt amerikai katonák előtt a kuvaiti Arifdzsan katonai támaszponton. Hozzátette: az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció azon van, hogy kiűzze a dzsihadistákat Kuvaitból és a környező országokból.

Egy katona kérdésére, hogy Washington esetleg szárazföldi alakulatokat is bevetne-e a szélsőségesek ellen, a Pentagon vezetője tartózkodóan válaszolt: úgy vélte, gondosan meg kell vizsgálni a kérdést, az Egyesült Államok azonban mindent meg fog tenni a győzelemért.

Az amerikai egyesített erők illetékese hétfőn arról számolt be, hogy a szövetségesek 25 légicsapást mértek az IS hadállásaira Irakban és Szíriában helyi idő szerint vasárnap reggeltől hétfő reggelig.

A légierő elsősorban a szíriai-török határvárosra, Kobanira és az észak-szíriai Haszakára összpontosított. A repülőgépek tizenegy támadása tíz taktikai egységet talált el Haszaka közelében, Kobaninál pedig öt taktikai egységet és öt hadállást sikerült kilőniük. A szíriai Dajr az-Zaur városa közelében légicsapás érte az Iszlám Állam egyik olajlétesítményét. Irakban Moszul, Al-Aszad, Ar-Rutba és Tell-Áfár közelében hét csapást mértek a szövetségesek az IÁ hadállásaira.

Török tisztségviselők szerint eddig csak mintegy négyezer menekült szivárgott vissza az arabul Ain-el-Arabként ismert Kobaniba. Sokan a fel nem robbant bombák és tüzérségi lövedékek miatt félnek visszatérni a városba, ahol négy hónapig dúlt elkeseredett harc a dzsihadisták és a helyi kurd milíciák között.

Egy helyi tisztségviselő azt mondta, hogy a harcok miatt nagyrészt romokban heverő településen a hátramaradt robbanóeszközök miatti balesetekben 15-en meghaltak és sokan megsebesültek azóta, hogy a kurdok múlt hónapban kiűzték a szélsőségeseket.

Tavaly az eredetileg 200 ezres lakosú Kobaninak csaknem a teljes lakossága Törökországba menekült a terrorszervezet ostroma elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik