Nagyvilág

Ketrecbe zárt kurd foglyokat mutogatott az Iszlám Állam

Huszonegy, ketrecbe zárt foglyot hurcoltak végig terepjárókon az észak-iraki Kirkuk tartomány egyik településének utcáin az Iszlám Állam fegyveresei. Ez látható a terroristák legújabb videofelvételén.

A kilencperces felvételen – amelynek néhány kockája a CNN-en felbukkant – látható, amint a narancsszínű kezeslábasba öltöztetett és egyenként ketrecbe zárt foglyokat végigviszik a Kirkuk városától mintegy 50 kilométerre nyugatra lévő Havíja település utcáin az éljenző tömeg között, majd később, a ketreceket lerakodva közszemlére teszik őket egy téren. 

A videón feliratként futó életrajzi adatok alapján a foglyok többségükben pesmergák, az észak-iraki kurd fegyveres erő katonái, de a CNN amerikai hírtelevízió szerint legalább egyiküket az iraki hadsereg tisztjeként mutatták be.

Egy férfi az Iszlám Állam logójával díszített mikrofonnal “meginterjúvolta” a foglyokat, akik elismerik, hogy a pesmergákhoz tartoznak. A megkérdezett katonák arra kérték kurd bajtársaikat, hogy adják fel a harcot a dzsihádisták ellen. A felvételen az Iszlám Állam egyik tagja is felszólította a kurd harcosokat, hogy hagyjanak fel harcukkal. “Különben sorsotok hasonló lesz, és vagy ketrecbe vagy a föld alá kerültök” – mondja. 

Ezután a katonákat kitessékelik a ketrecekből, majd sorban egymás mellett térde kényszerítik őket. A kamera egy idősebb férfi arcára közelít, mielőtt a képernyő vészjóslóan elsötétül. A foglyok későbbi sorsáról nincsenek információk, de a videóban nem esik bántódásuk.

Az Iszlám Államnak is vannak veszteségei

Több mint 1600 halálos áldozata van eddig Szíriában azoknak a légi csapásoknak, amelyeket az amerikai vezetésű koalíció öt hónap alatt végrehajtott a dzsihádisták ellen – közölte hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet. A londoni székhelyű civilszervezet szerint csaknem az összes halott az Iszlám Államnak és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának, az an-Nuszra Frontnak a tagja volt, a fegyvertelen civil halálos áldozatok száma 62.

A szeptember 23-án kezdett légi csapások eddig az Iszlám Állam 1465 tagját – többségükben nem szíriaiakat – és az an-Nuszra 73 dzsihadistáját ölték meg, valamint az IÁ egy túszát az északi Rakkában, a szélsőséges csoport szíriai “fővárosában” – közölte az OSDH.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik