Nagyvilág

Nem hívták meg Kijevbe Orbánékat

kijevi megemlékezés (kijev, megemlékezés,)
kijevi megemlékezés (kijev, megemlékezés,)

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese vett részt a békefelvonuláson az ukrán fővárosban, miután sem a magyar kormányfő, sem az elnök nem kapott meghívót – derült ki a VS.hu cikkéből.

A kijevi Méltóság Menetén ott volt többek között Joachim Gauck német, Giorgi Margvelashvili grúz, Bronislaw Komorowski lengyel, Andris Berzins lett, Dalia Grybauskaite litván, Andrej Kiska szlovák elnök, valamint az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk. Ukrán részről Petro Porosenko ukrán elnök mellett Arszenij Jacenyuk kormányfő is részt vett a felvonuláson. Magyarországot Szabó László a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese képviselte.

A VS.hu ennek kapcsán megkérdezte a Miniszterelnökséget és a Köztársasági Elnöki Hivatalt is, hogy Orbán Viktor vagy Áder János kapott-e meghívást a megemlékezésre. A KEH azt válaszolta, “nem érkezett személyre szóló meghívó” az eseményre, ezután született az a döntés, hogy Szabó László menjen.

A cikk felidézte, hogy Orbán Viktor a múlt héten, Vlagyimir Putyin látogatása után arról beszélt, a magyar külpolitika alapja az, hogy jó személyes kapcsolatot alakítson ki a magyar szempontból legfontosabb állam- és kormányfőkkel, így törekszik a személyes találkozásokra, ezért vett részt például január végén Abdullah bin Abdel-Azíz szaúdi király temetésén.

Ukrajnában még 2013-ban kezdődött el a forradalom. November 21-én a kormány lemondta a társulási szerződést az Európai Unióval. 24-én több tízezren tiltakoztak a kijevi Függetlenség terén (Majdan) a döntés ellen, a 30-ai tüntetést a rohamrendőrség erőszakosan oszlattatta fel. Kijevben 2014. február 18-án újultak ki az összecsapások: két nap alatt 28-an haltak meg.

A pokol 20-án, csütörtökön szabadult el, mesterlövészek kezdték el lőni a Függetlenség terét védő, illetve a kormánynegyedben előrenyomuló tüntetőket. A CNN a tüntetők orvosaira hivatkozva azt állította, hogy több mint százan haltak meg aznap. Az egészségügyi minisztérium szerint 75-en vesztették életüket és 571-en sebesültek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik