Nagyvilág

Az ukrán válság legvéresebb napja

Minden eddiginél durvább összecsapások voltak csütörtökön Kijevben: lles lőszerekkel lőttek, szinte percről percre nőtt a halálos áldozatok és a sérültek száma. A parlamentben késő este megszavazták, hogy nem tüzelnek a tüntetőkre, és helyreállítják a tűzszünetet.

Szörnyű képsorok érkeznek Kijevből

Felkavaró videók a csütörtöki összecsapásokrólCsak erős idegzetűeknek! +18

23:44 – A tűzszünet helyreállításáról döntöttek a parlamentben

Az elfogadott jogszabály alapján az erőszakszervezetek tagjainak vissza kell térniük a laktanyákba, valamint a vidékről a fővárosba szállított egységeknek el kell hagyniuk Kijevet. A dokumentum ezen kívül megtiltja a fegyverhasználatot a fegyveres erők tagjainak, továbbá a közlekedés korlátozását a hatóságoknak.

Ezen túlmenően a képviselők meghatározták, hogy rendkívüli állapotot csak a parlament hirdethet ki az országban. A határozatot a képviselők állva szavazták meg, majd elénekelték a himnuszt. A dokumentumot egyébként még alá kell írnia Viktor Janukovics elnöknek, hogy hatályba léphessen.

A képviselők csütörtökön úgy határoztak, hogy a belpolitikai válság rendeződéséig minden nap üléseznek, beleértve a hétvégéket is. Helyszíni jelentések szerint a késő esti órákban viszonylagos nyugalom, “fegyverszünet” volt Kijev belvárosában, a késői órákban is sokan tartózkodtak a Majdanon, azaz a Függetlenség terén.

A internetes forrásokban közzétett adatok szerint a csütörtöki összecsapásoknak eddig 58 halálos áldozatot azonosítottak, közöttük tíz rendőrt. Nevüket, adataikat internetes hírportálok tették közzé.

23:18 – Halottak a lembergi robbanásban

Két összeégett holttestet találtak a tűzoltók a nyugat-ukrajnai nagyváros rendőrségi laktanyájának kaszárnyájában, amelybe ismeretlenek gránátot dobtak – közölte a zaxid.net lembergi hírportál. Korábban azt jelentették, hogy nincs sérültje a detonációnak.

A híroldal úgy értesült, hogy a kiégett kaszárnyában rohamrendőrök vesztették életüket, akik közül az egyik egyenruhát, a másik civil öltözéket viselt. A gránátot nagy valószínűséggel a speciális rendőri egység tagja dobta a kaszárnyaépületbe.

23:10 Elfogták az EU-s miniszterek testőreit

Aktivisták kormánypárti huligánnak nézték a francia, lengyel és német külügyminiszter testőreit, ezért kapták el őket. Az autóikat tönkretették – számolt be az EuroMaidan, hozzátéve, hogy reménykednek az EU-küldöttség megértésében. Mint írják, a Maidan nagyon hálás az EU-nak a válság megoldásáért tett erőfeszítéseiért, és csak tévedés történt.

23:00 – Lepattintotta a Pentagont Kijev

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter megpróbált kapcsolatba lépni az ukrán védelmi minisztériummal az elkövetett erőszakcselekményekkel kapcsolatban, de Kijev “nem reagált” Washington “kéréseire” – közölte csütörtökön újságírókkal John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője. Kirby szerint “példátlan” a rugalmasság hiánya ukrán részről.

Josh Earnest, a Fehér Ház helyettes szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy a katonai fellépés nem tartozik azon eszközök körébe, amelyeket a Fehér Ház Ukrajnával kapcsolatban mérlegel. Mint mondta, Washingtonban kizárólag szankciókon gondolkodnak.

“Az elnök sürgősen mérlegeli, hogy a rendelkezésére álló eszközök közül melyekkel él” – jelentette ki Earnest. A CNN amerikai hírtelevízió úgy értesült, hogy az Egyesült Államok mérlegeli az ukrán hatóságok erőszakos fellépéséért felelős személyek és intézmények kintlévőségeinek befagyasztását.

22:40 Holttestek a Majdan téren

 

Több, csütörtökön megölt tüntető holttestét vitték a kijevi Függetlenség térre – számolt be Duncan Crawford, a BBC tudósítója. Hozzátette: a tömeg azt kiabálja, hogy „mártírok” és hősök”. Többen sírnak.

Videó – élő közvetités a kijevi Függetlenség teréről

21:16 Sebesülteket ápolhatnak Magyarországon

Az erőszak azonnali beszüntetése az első számú cél Ukrajnában – állapította meg Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben magyar újságíróknak adott nyilatkozatában, az EU-országok külügyi tárcavezetőinek Ukrajnáról folytatott tanácskozása után. Az államtitkár szerint a második fő cél a politikai párbeszéd megkezdése, a harmadik pedig Ukrajna európai integrációs folyamatának újraindítása.

Németh Zsolt a humanitárius helyzettel kapcsolatban elmondta a külügyminisztérium és az ökumenikus segélyszervezet fölajánlott gyógyászati segédeszközöket az összecsapások áldozatainak javára. Másfelől megkezdték az egyeztetéseket az egészségügyi kormányzattal égési sérültek esetleges magyarországi fogadásáról.

21:02 – Blokád a reptér felé

Csaknem ötezer tüntető torlaszolta el a Boriszpil reptérre vezető utat Kijevben, miután elterjedt a hír, hogy több vezető tisztségviselő megpróbál elmenekülni, vagy a családját elküldeni az országból – számolt be Twitterén az EuroMaidan. A korábbi híradások szerint a város másik repteréről utaztak el a tisztségviselők.

20:58 – Halálbrigádokról beszél egy kijevi magyar

Kontrollálhatatlan halálbrigádokról és polgárháborús állapotokról mesélt a Hír24-nek egy kijevi magyar, aki szerint az ország szétszakadása sem elképzelhetetlen.

Videó – elszabadultak az indulatok a parlamentben

15:23 – Szünet a tárgyalásokon

Szünetet rendeltek el a három európai uniós külügyminiszter és Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtöki kijevi találkozóján kora délután – jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség lengyel forrásokra hivatkozva.

Az idézett források szerint Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter azt indítványozta az ukrán államfőnek, hogy az elnöki tisztséget csak az év végéig töltse be.

A PAP lengyel hírügynökség szerint Janukovics telefonbeszélgetést kezdeményezett Vlagyimir Putyin orosz államfővel.

15:14 – Belügyminiszter: a rendőrök lőfegyvert és éles lőszert kaptak

Vitalij Zaharcsenko ukrán belügyminiszter csütörtökön közölte, hogy a biztonsági erők tagjait lőfegyverrel és éles lőszerrel látják el a terroristaellenes m űvelet keretében.


Egy azonosított halott nevét írja a lábára egy kormányellenes tüntető a tetem elszállítása előtt
Fotó: MTI / Beliczay László

A belügyminiszter szerint az intézkedés során a rendőrségi törvénynek megfelelően járnak el. A minisztérium felszólította a “szélsőségeseket” a fegyverhasználat azonnali beszüntetésére. Az ellenzék vezetőitől elvárják, hogy a továbbiakban semmilyen formában ne támogassák a radikális erőket.

15:00 – Fegyverembargót és szankciókat vezethet be az EU

Az Európai Unió tagállamai az ukrajnai erőszakos események felelősei elleni célzott szankciók mellett készek támogatni fegyverembargó életbe léptetését is Ukrajnával szemben – derült ki a Reuters birtokába jutott uniós külügyminiszteri állásfoglalás tervezetéből.

Ugyanakkor uniós tisztségviselők arra figyelmeztettek, hogy a másfél oldalas szöveget még módosíthatják, és a végső döntést a külügyminiszterek hozzák majd meg csütörtök délután tartandó tanácskozásukon – tette hozzá a brit hírügynökség.

Ez idáig csupán a növekvő erőszak felelősei elleni célzott szankciókról volt szó. Ilyen jellegű intézkedéseket rendszerint politikusok és a rendőrség vagy igazságszolgáltatás képviselői ellen szoktak hozni. Általában megtiltják nekik a beutazást az Európai Unióba, és befagyasztják a tagállamokban lévő bankbetéteiket. A nyilatkozattervezet nem tartalmaz konkrét neveket vagy azt, hogy hányan lehetnek az érintett személyek.

Az EU-tagállamok külügyminiszterei csütörtök délután három órakor ülnek össze Brüsszelben.

14:57 – Profilképpel tiltakoznak

Az Amnesty International Magyarország a Facebook-felhasználókhoz fordult: “Csatlakozz az Amnesty International Magyarország felhívásához, és cseréld ki a profilképed. Tedd mindenki számára láthatóvá, hogy elfogadhatatlannak tartod az Ukrajnában tomboló erőszakot.” – szól a felhívás szövege.

14:55 – Merkel: az időhúzás beláthatatlan kockázatokkal jár

A német kancellár csütörtökön felszólította az ukrán elnököt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az ellenzékkel, és figyelmeztette őt, hogy az időhúzás csak tovább mélyíti a konfliktust és felmérhetetlen kockázatokkal jár.

Merkel telefonon beszélt Viktor Janukoviccsal. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió, Németország és további partnerek is hajlandóak támogatni az ukrán kormány és az ellenzék tárgyalásait. A kancellár felszólította az ukrán államfőt, hogy sürgősen fogadja el ezt az ajánlatot – közölte a német kormány szóvivője.

14:50 – Újraindítják a metrót

Még a mai nap folyamán újraindítják a metrót Kijevben.  A cél, hogy az emberek legalább minimálisan tudjanak közlekedni a városban, írja az unian.net, hivatalos forrásokra hivatkozva.

14:40 – Moszkva teljesíti ígéreteit, ha…

Az orosz kormány akkor teljesíti ukrán partnereinek tett ígéreteit, ha a szomszédos országban törvényes és hatékony lesz a hatalom – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök csütörtökön.

A politikus az orosz kormány ülésén arra is figyelmeztetett: az ukrán hatalomnak arra kell összpontosítania, hogy megvédje az embereket, “hogy ne töröljék bele (a hatalomba) a lábukat (az emberek)”. Medvegyev szerint az ukrán vezetésnek meg kell védenie a rendvédelmi szervezetek embereit, akik az állam érdekeit oltalmazzák.

Az orosz kormányfő azt mondta: Moszkva folytatja az együttműködést ukrán partnereivel “minden területen”, és mindent megtesz annak érdekében, hogy teljesítse ígéreteit. Hangsúlyozta ugyanakkor: ehhez arra van szükség, hogy “partnereink jó formában legyenek”, az ukrán hatalom pedig legitim és hatékony legyen.

Dmitrij Medvegyev közölte, hogy csak ebben az esetben fejleszthetik Ukrajnával a teljes értékű gazdasági együttműködést. Arra kérte a kormány tagjait, hogy tartsák magukat ehhez az állásfoglaláshoz.

14:15 – Orvlövészek lövik az ukrán rendőröket

A Russia Today szerint orvlövészek foglalták el az egyik szállodát, és az orosz tévésekre is lőttek. A televízió szerint több orvlövész a tetőn helyezkedett el, elrejtőzve a televíziók kamerái elől.

Elszabadult a pokol

Ellenzéki hírforrások szerint a belügyi egységek mesterlövészei éles lőszerrel fejre, nyakra és mellkasra célzott lövéseket adnak le a Függetlenség terét védő, illetve a kormánynegyedben előrenyomuló tüntetőkre. Egy nevét elhallgató belügyi forrás megerősítette, hogy a fővárosi kerületi rendőrkapitányságok vezetői éles lőszerekkel kalasnyikovokat osztottak ki a belügyi egységek tagjainak azután, hogy tucatjával ejtettek rendőröket foglyul a tüntetők.

A fővárosi kórház sürgősségi részlegén megteltek a műtők – tette közzé a Facebook közösségi portálon az egészségügyi intézményben tartózkodó Irina Herascsenko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt képviselője. Beszámolója szerint rengeteg sérültet visznek be folyamatosan a kórházba.

A belvárosban sorra zárnak be a bankfiókok, evakuálják az ott dolgozókat, és kiürítik a pénzkiadó automatákat. Egyes benzinkutaknál hosszú sorok alakultak ki, miután elterjedt a hír, hogy hamarosan bezárják azokat.

A belügyminisztérium arra kéri a kijevieket, hogy lehetőleg maradjanak otthon, és semmiképpen ne menjenek a belvárosba.

Volodimir Makejenko, Kijev városának ügyvivő vezetője bejelentette, hogy kilép a kormányzó Régiók Pártjából. A kormánypárt frakciójának egy tízfős csoportja, továbbá két független képviselő támogatásáról biztosította az ukrán népet, felszólították az erőszakszervezetek tagjait, hogy tagadják meg a törvényellenes parancsok végrehajtását.

A tüntetők egyik radikális csoportja, a Jobb Szektor azt ígéri, hogy minden erőfeszítést megtesznek a konfliktus békés rendezésére, ha Viktor Janukovics elnök hatalmát jelentősen csökkentik, és az erőszakszervezetek tagjai beleegyeznek a tűzszünetbe.

Olvasói sztorik