Nagyvilág

Meghalt egy kanyarós kisgyerek Berlinben

védőoltás (védőoltás)
védőoltás (védőoltás)

Felelőtlenség az az irracionális félelemkeltés, mellyel némelyek a vakcina beadása ellen foglalnak állást – közölte a német egészségügyminiszter.

Hatszáz megbetegedést regisztráltak a német fővárosban a kanyarójárvány tavaly októberi kezdete óta. Egy másfél éves kisgyermek meghalt, miután nem oltották be a kór ellen – közölték hétfőn német egészségügyi tisztviselők.

Az eset felszította a vitát arról, hogy kötelezővé kell-e tenni a betegség elleni védőoltást. Ez Németországban nem kötelező, sok szülő pedig a mellékhatásoktól tartva nem oltatja be gyermekét. Hermann Gröhe német egészségügyminiszter elmondta: felelőtlenség az az irracionális félelemkeltés, amellyel némelyek a vakcina beadása ellen foglalnak állást. „Bárki, aki megtagadja az oltást, nem csupán saját, hanem mások gyermekét is veszélyezteti. Ez pedig súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet” – közölte.

A minisztérium szóvivője azt mondta: nagyon komolyan veszik a helyzetet, javítani fognak a kisgyermekes szülők tájékoztatásán és szigorúbban követik az oltottság mértékét.

Korábban megírtuk: egy kanadai nő néhány nap alatt világhírű lett, miután a Facebookon kikelt oltásellenes szülőtársai ellen. A nőnek 15 napos kisfia fertőződött meg kanyaróval, egy be nem oltott gyermektől kapta el. A cikk megjelenése után hazai „oltáskritikusok” is megkerestek bennünket helyreigazítást kérve, a „gigamilliárdos vakcinalobbi” szekértolásának nevezve az írást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik