Élet-Stílus

“Tudjátok mitől védi az oltás a gyerekeiteket? A haláltól”

anya (anya, )
anya (anya, )

Nyílt levelet írt az oltásellenes szülőknek egy kétségbeesett anya, miután kiderült, hogy 15 napos kisfia kanyaróval fertőződhetett.

A kanadai Jennifer Hibben-White és kisfia, az alig egy hónapos Griffin néhány nap alatt világhírű lett, miután Jennifer a Facebookon kikelt oltásellenes szülőtársai ellen. A kétségbeesett, ugyanakkor felháborodott hangvételű nyílt levelet Jennifer február 10-én tette közzé, egy nappal azután, hogy megtudta, akkor 15 napos kisfia kanyaróval fertőződhetett a legutóbbi orvosi vizsgálata során. A posztot azóta több mint 260 ezren osztották meg világszerte.

Egy váróban ültek a fertőzöttel

Jennifer február 9-én kapta a telefont, amiben értesítették, legutolsó orvosi látogatásakor – január 27-én – kisfia, édesanyja és ő is elkaphatta a kanyaróvírust. Egy olyan vírust, melynek egyik lehetséges végkimenetele, a halál. “Mint kiderült, nem sokkal előttünk, a váróteremben volt egy beteg, akiről nem sokkal ezután bebizonyosodott, hogy kanyarós. Mivel a vírus légi úton terjed, és legalább két óráig életképes a legkülönfélébb felületeken is, fennáll a veszélye, hogy a betegséget mi is elkaptuk” – írta.

“Az orvosom megkérdezte, be vagyok-e oltva a vírus ellen. Igennel válaszoltam. Csakhogy Griffin, aki mindössze 15 napos volt, nem kapott védőoltás. Hogy kaphatott volna” – tette fel a kérdést a nő, majd leírta, orvosai azt tanácsolták neki, hogy a vírus inkubációs idejére – 21 nap – vegyen ki szabadságot, és ha teheti ne menjen kisgyermekek közelébe. Az anya, aki korábban egy veleszületett betegség miatt már elvesztett egy gyermeket, azt írja, a telefon óta otthon ül és a tüneteket lesi: magán, és két kisgyermekén is.

Újra aggódhatunk a kanyaró miatt?

A világ egyik legfertőzőbb vírusa, mely világszerte a gyermekhalálozás egyik vezető oka, szinte az egész világon megtalálható. Rendkívül szívós: a cseppfertőzéssel terjedő kórokozó két órán át képes életben maradni a különböző felületeken. A kanyaró tünetei a fertőződést követő 9-11. napon jelennek meg, ezek: hirtelen fellépő magas láz, nátha, köhögés, kötőhártya-gyulladás.

A vírus legnagyobb veszélye, hogy súlyos komplikációkat okozhat: többek között agyvelőgyulladást, akár évekkel a fertőzés után is. Noha az elmúlt 10 évben a vírus okozta megbetegedések száma jelentősen csökkent, mind a mai napig számos járványkitörést regisztrálnak, főleg az afrikai országokban és Európában.

2014. decembere óta az Egyesült Államokban is újra emelkedik a kanyarós esetek száma. A vírus által leginkább érintett állam Kalifornia, de a járvánnyal összefüggésben jelentettek már esetet szomszédos államokból, Mexikóból, sőt Kanadából is.

Megoldás? A MMR (morbilli-mumps-rubeola) védőoltás, amit Magyarországon a gyerekek először 15 hónapos korukban, majd az általános iskola hatodik osztályában ismételten is megkapnak.


Jennifer hároméves kislányával
Kép forrása: Facebook

“Ti vagytok a hibásak, ha a védőoltás ellen döntöttetek!”

Azt mondja, nem hibáztatja a családot, akik orvoshoz vitték beteg gyermeküket. “Én is pontosan ugyanezt tettem volna” – írja, majd hozzáteszi, azokat a szülőket tartja felelősnek a kialakult helyzetért, akik következetesen megtagadják, hogy gyermeküket beoltsák. “Ti vagytok a hibásak! Ti, akik hosszú évek óta rajtunk oltottakon és a nekünk köszönhetően kialakuló, közös védelmen élősködtök.” Majd hozzáteszi, véleménye szerint a védőoltással nem rendelkezők eddig a hozzá hasonlóan lelkiismeretes polgároknak köszönhették az életüket.

Azt hiszitek, azzal, hogy nem oltatjátok be a gyerekeiteket, megvéditek őket az autizmustól? Nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy az oltás és az autizmus között összefüggés van. És, ha most a Google-t akarjátok felhasználni, hogy meggyőzzetek arról, tévedek, akkor minden lelkifurdalás nélkül nevezlek benneteket tájékozatlannak” – írja, majd hozzáteszi, ellentétben a gyógynövényes kivonatokkal, a homeopátiával és a pozitív gondolatokkal, a nyájvédelem az, ami valóban megvédi azokat, akik nem rendelkeznek védőoltásokkal.

21 nap

“Tudjátok, mi ellen védi az oltás a gyermekeiteket? A fájdalom, a szenvedés, és a halál ellen” – írja, majd hozzáteszi, mivel tudja, milyen érzés elveszíteni egy gyermeket, azt is tudja, hogy a legtöbb szülő – oltásellenes vagy sem – térden csúszva könyörögne az orvosoknak a vakcináért, ha ezzel megmenthetné gyermeke életét. “Tudom, mert én is ezt tettem volna, ha ezzel megmenthetem a lányomat. Csakhogy az ő betegségére nem volt oltás, és meghalt. Öt és fél évesen.”


Griffin az orvosi váróban kaphatta el a betegséget
Kép forrása: Facebook

“Szóval ne MERJÉTEK nekem azt mondani, hogy nem oltatnátok. És ezzel együtt nézzetek Griffin szemébe, és mondjátok meg, miért kell neki miattatok szenvednie?”

A poszt szerint Jennifernek és családjának február 17-éig kell várnia, mire végre fellélegezhetnek, ekkor jár le ugyanis a kanyaróvírus 21 napos inkubációs ideje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik