Nagyvilág

Szlovák fegyvereik is lehettek a párizsi terroristáknak

Szlovákiából származó fegyvereik is lehettek a párizsi terroristáknak, akik január elején meggyilkolták a Charlie Hebdo újságíróit, egy rendőrt és egy kóser élelmiszerbolt vásárlóit.

A francia rendőrség által lefoglalt fegyverek között olyanok is lehettek, amelyeket Szlovákiában hatástalanítottak, majd újra üzembe helyeztek, írja az Új Szó Online a Nový Cas című lapra hivatkozva. Az újság úgy tudja, a francia rendőrség együttműködést kért a szlovák rendőröktől hét gépfegyver azonosításával kapcsolatban. A kóser üzletben túszokat ejtő Amedy Coulibaly, akit a rendőrség a túszmentő akció során megölt, egy videóban egy Sa vz. 58 típusú gépkarabéllyal pózol.

A lapnak ezt a hírt megerősítették francia újságírók is. A francia rendőrség hét fegyver azonosítását kérte a szlovák rendőrségtől. Ezeket olyan szlovákiai boltokban vásárolhatták, amelyek hatástalanított fegyvereket árulnak, innen Belgiumba, majd a terroristákhoz kerültek. A francia rendőrök szerint a Szlovákiában hatástalanított fegyverek könynyen visszaalakíthatók éles fegyverré.  

“A lap információit a szlovák rendőrség nem akarta sem megerősíteni, sem cáfolni, a belügyminisztérium csak anynyit közölt, hogy a szlovák rendőrség több terrorista cselekményekkel összefüggő ügyben működik együtt külföldi partnereivel. Néhány ilyen fegyvereket értékesítő bolt tulajdonosa ugyanakkor megerősítette, hogy valóban jártak náluk rendőrök” – írják a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik