Belföld

Szijjártó: a végrehajtáson múlik Minszk sikere

magyar-lengyel találkozó (szijjártó péter, )
magyar-lengyel találkozó (szijjártó péter, )

A magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön üdvözölte a tűzszüneti megállapodást Ukrajnában.

Szijjártó Péter, miután Budapesten tárgyalt lengyel kollégájával, Grzegorz Schetynával, sajtótájékoztatójukon a minszki tárgyalásokról kiemelte: Magyarország üdvözli, hogy létrejött a megállapodás a tűzszünetről, és nagyon fontos, hogy minden megállapodás, amelyet a normandiai formátumban ülésező vezetők és a kontaktcsoport megkötött, teljesüljön. Magyarország érdeke, hogy békés megoldása legyen az ukrajnai konfliktusnak, és kizárólag a tárgyalásos úton elért rendezés elfogadható – hangsúlyozta.

Mint mondta, most nagy figyelemmel kell követni a megállapodások végrehajtását, és ennek fényében lehet majd értékelni, hogy milyen mértékű a siker, amelyet a minszki tárgyalásokon elértek.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

A tárcavezető megismételte, hogy bármifajta fegyverszállítás Ukrajnába a konfliktus erősödését okozná. Ukrajna területi integritása, szuverenitása, nemzetközileg elismert határai nem lehetnek kérdésesek – hangoztatta

Erről tárgyal Orbán pénteken

Szijjártó Péter kérdésre elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök pénteki kijevi látogatását már hetek óta készítik elő, a fogadókészség a kezdetektől egyértelmű volt Kijev részéről, de az időpont meghatározása a diplomáciai események miatt nehéz volt. A tárgyalás napirendjén a kétoldalú kapcsolatok szerepelnek majd, arról egyeztetnek, hogy miként segítheti Magyarország az Ukrajnában szükséges strukturális reformokat – magyarázta. Az államigazgatási és gazdasági reformok megvalósításához Magyarország szakértőket küld. Emellett a minszki tárgyalásokról formált kijevi álláspontról is tájékozódnak majd – tette hozzá.

Grzegorz Schetyna arról beszélt, hogy úgy tűnik, most esély nyílik a fegyveres konfliktus befejezésére, és emellett lényeges hangsúlyozni Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének jelentőségét is. Nem fegyverekkel, hanem tárgyaláson úton kell rendezni a helyzetet – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik