Nagyvilág

Háború Ukrajnában: Lebombázták a várost, ami a menedékünk volt

Ukrajna borító - Kramatorszk (kramatorszk, ukrajna,)
Ukrajna borító - Kramatorszk (kramatorszk, ukrajna,)

Jászberényi Sándor és Kaufmann Balázs az ukrán-orosz konfliktus közepéből tudósít. Céljukat elérték: bent jártak a szeparatisták által körbezárt városban. Múlt heti menedéküket heves ágyútűz alá vették ma az oroszbarát szeparatisták. Az akkori "nyugalomban" még így nézett ki a város.

Ahogy arról beszámoltunk, kedden heves rakéta tűz alá vették az ukrán Kramatorszk városát, amely a kijev párti erők főhadiszállásának ad otthont. A szeparatisták támadásában több civil is meghalt. Ezt a videót egy emeletes ház ablakában rögzítette egy nő. Jól látszik, hogy a rakéták a lakótelepet sem kímélték.

Úgy tudjuk, három területre összpontosult a mai támadás. A katonai bázis mellett a fent látható lakótelep és a Hotel Kramatorszk környékén robbantak a bombák. 

Kramatorszk volt az a város, ahol csütörtöki érkezésünkkor meghúztuk magunkat. Egy Pécs méretű iparváros főként panelházas lakótelepekkel. A térképen látszik, hogy távolabb esik a harcok jelenlegi központjától, Debalcevotól. (A képre kattintva a liveuamap.com interaktív térképere juthat.)

A frontra érkezésünkről beszámoló videóból is kiderült, a Hotel Kramatorszk volt az első célunk, ukrán segítőink itt próbáltak meg szállást szerezni nekünk. Ma ezt a helyet is támadás érte.

A legmegdöbbentőbb, hogy számunkra azért nem volt hely ebben a Hotelben, mert megtelt menekültekkel, akik itt próbálták átvészelni azokat a napokat, amíg nem találnak maguknak hosszabb időre helyet távol a harcoktól. A recepción csak titokban forgathattunk, de talán jól látszanak az ágyak, amelyeket a menekülteknek szereztek be.

A városban egyébként 160 ezren élnek, hajnalban rögzítettünk pár képet. Az éjszakát annak a lakótelepnek a közelében töltöttük, amelyet ma szintén rakétatámadás ért.

Ezeket a képeket Christopher Miller, a mashable.com tudosítója tweetelte a helyszínről, ahol még mindig nem tudni, mennyi a civil áldozat. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik