Nagyvilág

Ukrajnán kísérletezik az orosz hadsereg

Putyin kiborgja (putyin, kiborg)
Putyin kiborgja (putyin, kiborg)

Az új hadi fejlesztéseket akár az országba telepített amerikai védelmi rendszerekkel szemben is kipróbálhatják, így az is kiderül számukra, hogy mennyire állna helyt seregük a NATO ellen.

Kelet-Ukrajna lett az új orosz hadifejlesztések kipróbálásának terepe – írja a BBC.

A brit hírportál felidézi: mikor Oroszország utoljára háborúzott, 2008-ban Grúziával, biztos volt a győzelme, ugyanakkor a hadvezetés számára egyértelművé vált, hogy alaposan le vannak maradva a modern hadviselés területén. Az elmúlt hét évet az orosz hadsereg felfegyverzésével, felszerelésével és képzésével töltötték annak jegyében, hogy pótolják a hiányosságokat és felvehessék a kesztyűt a korszerű hadviselés eszközeivel és tudásával ellátott nyugati erőkkel.

Mindennek eredménye most Kelet-Ukrajnában figyelhető meg, ahol az oroszbarát szakadárok felülkerekedni látszanak az ukrán kormányerőkön. Az ukrán hadsereg nem ment keresztül hasonló fejlesztéseken, ennek következményeit komolyan meg is szenvedi – ellenfeleik drónokat használnak megfigyeléshez és célzáshoz, valamint hatékonyan alkalmaznak elektronikus eszközöket.

Az ukrán erőknek például nincs biztonságos kommunikációs rendszere, emiatt lehallgatják őket, zavarhatják a rádióforgalmazást, sőt a leadott jelekből helyzetük is könnyedén meghatározható. Amerika ugyan megpróbált segíteni az ukránoknak egyebek mellett olyan radarrendszerrel, amivel meghatározható, honnan jön ellenséges ágyútűz, de meglehetősen korlátozott a használata, mert az egységek nem tudják egymás közt biztonságosan továbbítani a koordinátákat.

Az orosz tankokkal szemben is komoly hátrányban vannak az ukránok – saját harcjárműveik jóval elavultabbak és tankelhárító fegyverük is nagyon kevés van. Ahhoz, hogy hatékonyabban helyt tudjanak állni, Ukrajna külföldi segítséget kér – kommunikációs eszközöket, tankelhárító rakétákat, tábori kórházi eszközöket, orvosi segítséget.

Számos harci repülőgépet is elvesztettek az ukrán erők a konfliktuszóna felett, ami jól mutatja, hogy az oroszok által támogatott szeparatisták légelhárító eszközökkel is jól fel vannak szerelve. Ez nemcsak a maláj gép lelövéséhez használt Buk rakétákat jelenti, hanem olyanokat is, mint a Sztrela-rendszer, ami alacsonyabb magasságban repülő gépekhez használható, de kisebb, vállról indítható rakétákkal is el vannak látva.

A kijevi kormány, a nyugati vezetők és független szakértők szerint is teljesen egyértelmű, hogy Oroszország katonai szerepet vállal az ukrajnai konfliktusban. Intenzív hadgyakorlatok zajlanak Oroszország-szerte, melynek során katonák tízezreit képezik ki a konfliktusban való részvételhez, a gyakorlatok konkrét nyugati ellenségekkel szembeni fellépésről szólnak.

Emellett Kelet-Ukrajna kiváló terep az oroszok számára ahhoz, hogy kipróbálja új fegyvereit és rendszereit. Akár az Ukrajnába telepített amerikai védelmi rendszerekkel szemben is tesztelhetik eszközeiket az oroszok, és pontos képet kaphatnak arról, hogy mennyire állnak helyt abban az esetben, ha közvetlen összecsapásra kerül sor a NATO-val.

Egy kevésbé meggyőző kísérlet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik