Nagyvilág

Bentrekedtek a civilek a tűz alatt tartott ukrán városban

A donyecki szakadárok szerint az ukrán fél miatt meghiúsult a civil lakosság kimenekítése a háború sújtotta kelet-ukrajnai Debalcevéből az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság területére.

Eduard Baszurin, a donyecki szakadár erők parancsnoka tájékoztatta erről pénteken a donyecki hírügynökséget. Azt mondta, hogy az ukrán hatóságok nem tájékoztatták az ellenőrzésük alatt álló város lakosait arról, hogy Donyeckbe is távozhatnak – vagyis nemcsak a kijevi kormány ellenőrzése alatt álló területekre -, ezért nem tudtak róla, és csupán negyvenen érkeztek a gyülekezésre kijelölt helyre. A civilek kimenekítésére érkezett mintegy húsz busz gyakorlatilag üresen tér vissza Donyeckbe.

Baszurin hozzátette, hogy amikor Debalcevébe megérkeztek a civilekért, provokáció történt, mert a város felől lövéseket adtak le rájuk. A donyecki hírügynökség jelentése szerint azt a szóban forgó lakónegyedet továbbra is lövi az ukrán tüzérség, valamint a mesterlövészek is célba vették.

A szakadárok korábban tűzszünetet ajánlottak, hogy a civilek elhagyhassák a várost.

A CNN híre szerint nem világos, hány civil rekedt a településen. Ukrán jelentések szerint a szakadárok csütörtök óta heves tűz alatt tartják a várost. Ugyanakkor kormányzati jelentések alapján Donyeck és Luhanszk megyében folyamatos a civilek evakuálása. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik