Nagyvilág

Titkos békeajánlatról is tárgyalhattak Merkelék Ukrajnában

Merkel-Porosenko-Hollande(650x433).jpg (ukrajna, )
Merkel-Porosenko-Hollande(650x433).jpg (ukrajna, )

Hivatalosan a minszki megállapodás végrehajtásáról és a Donyec-medence decentralizálásáról beszélt Porosenko, Merkel és Hollande, de találgatják, hogy a zárt tárgyalásra még milyen ajánlattal érkezhettek az európai vezetők Ukrajnába.

Békés megoldásra szólította fel Oroszországot az ukrajnai Donyec-medencében kiéleződött fegyveres válság megoldásában Németország, Franciaország és Ukrajna – közölte Petro Porosenko ukrán elnök pénteken Kijevben, a német kancellárral és a francia elnökkel tartott tárgyalásait követően.

Ötórás egyeztetés volt

Az ukrán elnöki hivatal által péntekre virradóra kiadott közlemény szerint mindhárom fél a minszki megállapodás betartását szorgalmazta. A három államvezető a szeptemberi minszki megállapodásokkal összhangban azonnali tűzszünetre, a külföldi csapatok és nehézfegyverek Kelet-Ukrajnából történő kivonására, az orosz-ukrán határ lezárására és a hadifoglyok elengedésére szólított. További részleteket nem közölt az elnöki hivatal az ötórás egyeztetés tartalmáról.

 
Fotó: MTI/AP/Pool/Mikola Lazarenko 

Angela Merkel és Francois Hollande pénteken Moszkvában folytatja közvetítési kísérleteit.

Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő csütörtökön azt mondta, hogy a francia elnök és a német kancellár új béketerve a Donyec-medence egyfajta decentralizációját tartalmazza. “Azok a megbeszélések, amelyeket most folytatunk, azon alapulnak, hogy a Donyec-medence különleges helyzete csakis úgy valósulhat meg, hogy az ukrán vezetés kontroll alatt tartja az ottani folyamatokat, valamint megmarad ellenőrzése az orosz-ukrán határ fölött” – fejtette ki Perebijnisz. Azt, hogy milyen szintű decentralizáció menjen végbe Ukrajnában, azt az ukrán parlamentben és a vezetésben vitatják majd meg.

Moszkvában folytathatják

Más, ugyancsak az ukrán elnökhöz közel álló források előzetesen azt állították a TASZSZ orosz hírügynökségnek: Hollande a kelet-ukrajnai konfliktus “befagyasztását” kívánta javasolni Porosenkónak a Dnyeszter menti Köztársaságban kialakult helyzet mintájára. Olyan hírek is megjelentek az ukrán és a külföldi sajtóban, hogy a német kancellár és a francia elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök békejavaslatait tárta a kijevi vezetők elé, de az UNIAN ukrán hírügynökség által péntek reggel idézett Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője ezt határozottan cáfolta. Leszögezte, hogy a megbeszélésen a szeptemberi minszki egyezmények végrehajtásáról volt szó, és mindnyájan egyetértettek abban, hogy ezek a dokumentumok képezik a válság megoldásának az alapját.

Csalij azt is cáfolta, hogy Merkel és Hollande Kijev után egyenesen Moszkvába repül. Mint mondta, a Porosenkóval tartott, késő éjszakába nyúló megbeszélés után ők Berlinbe repültek, és “talán” pénteken tárgyalnak majd Moszkvában Putyinnal az ukrán válság rendezéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik