Nagyvilág

Több tízezren állnak ki a hazaárulással vádolt anya mellett

orosz katonák (orosz katonák)
orosz katonák (orosz katonák)

A hét gyermeket nevelő orosz nőt két hete vették őrizetbe, mert értesítette az ukrán nagykövetséget arról, hogy Ukrajnába vezénylik a közelében állomásozó katonai egységet.

Két nap leforgása alatt negyvenezer ember, köztük jogvédők és ellenzékiek írták alá azt az orosz elnöki hivatalhoz benyújtott beadványt, melyben kiállnak egy többgyermekes nő mellett – írja az MTI.

Szvetlana Davidovát két hete vették őrizetbe. A nő meghallott a buszon egy telefonbeszélgetést, aminek nyomán felvette a kapcsolatot az ukrán nagykövetséggel. A külképviseletet arról tájékoztatta, hogy a beszélgetés alapján a háza közelében állomásozó katonai egységet Ukrajnába vezénylik. Egy katona azt mondta a telefonba, hogy kis csoportokban, szigorúan polgári öltözetben utaznak Moszkváig és onan tovább.

Davidovát január 21-én őrizetbe vették, a hatóságok átkutatták lakását, majd megvádolták hazaárulással, ami akár húsz év börtönnel is büntethető. Kedd délután az MTI arról számolt be, hogy a nőt lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadlábra helyezték.

A nő hét gyermeket nevel, négy sajátja, három pedig férje előző házasságából való. A legkisebb gyermek csupán két hónapos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik