Nagyvilág

Dzsihádistákat fogtak el Franciaországban

Nyolc ember előállítottak Franciaországban, Párizs és Lyon környékén, akikről feltételezhető, hogy érintettek egy szíriai dzsihádista hálózatban - közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

“Az őrizetbe vett egyéneket azzal gyanúsítjuk, hogy egy olyan dzsihadista hálózathoz tartoznak, amely toborzást és utakat szervezett Szíriába” – írta Cazeneuve a Twitteren megjelent közleményében. A miniszter emlékeztetett arra, hogy egy héttel ezelőtt a dél-franciaországi Lunelben öt embert vettek őrizetbe, akik szintén egy Szíriába iszlamista harcosokat toborzó csoporthoz tartoztak. 

“Közel egy hónappal a párizsi terrortámadások után, ez az akció ismét azt jelzi, hogy az igazságszolgáltatás ellenőrzésével a rendőri erők teljesen eltökéltek, hogy szünet nélkül harcoljanak a terrorizmus ellen” – fogalmazott Cazeneuve.

A január 7. és 9. között elkövetett, 17 áldozattal járó dzsihádista merényletek után Manuel Valls miniszterelnök jelezte, hogy a titkosszolgálatok 3 ezer, dzsihádista körökkel kapcsolatot tartó embert tartanak megfigyelés alatt. A belügyminiszter január 22-én azt közölte, hogy már 73 francia állampolgár vesztette életét a szíriai és iraki harcokban. Párizsban úgy tudják 1400-an már csatlakoztak vagy tervezik, hogy csatlakoznak dzsihádista csoportokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik