Nagyvilág

Újabb túszok kivégzésével fenyeget az Iszlám Állam

Huszonnégy órán belül megöli másik japán túszát és a fogságában lévő jordániai pilótát is, amennyiben a jordániai kormány nem enged szabadon egy halálra ítélt, bebörtönzött iraki dzsihadistát - ezzel fenyegetőzik az Iszlám Állam.

A dzsihadista internetes oldalakon megjelent képsorokon Goto Kendzsi egy fényképet tart a kezében, amelyen az Iszlám Állam fogságába került Maáz al-Kasszaszbe jordániai pilóta látható, és a közelgő veszélyre figyelmeztet. A szélsőséges csoport egy 44 éves iszlamista nő, Szadzsida Risavi elengedését követeli, akit terrorcselekmények elkövetése miatt 2006 szeptemberében halálra ítéltek, és azóta egy jordániai börtönben raboskodik. 2005. november 9-én három öngyilkos merénylő – köztük Risavi férje –  robbantotta fel magát a jordániai főváros, Ammán három szállodájában; a merényletekben hatvanan haltak meg. 

Goto Kendzsit valószínűleg tavaly október vége óta tartja fogva a terrorcsoport. A jordániai pilótát tavaly december 24-én fogták el a szélsőségesek Szíriában, ahol a terrorellenes koalíció katonájaként támadást hajtott végre a terroristák hadállásai ellen. 

Az Iszlám Állam múlt szombaton tett fel olyan üzenetet a világhálóra, amelyen a fogságában lévő másik japán túsz, Jukava Haruna fej nélküli holtteste volt látható. Abe Sindzó japán kormányfő azt mondta, hitelesnek tartja a felvételt. Leszögezte ugyanakkor, hogy a szigetország “nem hajlik meg a terrorizmus előtt”. “Igazán nehéz helyzetben kértük korábban Jordánia támogatását abban, hogy segítsen megmenteni Goto életét, álláspontunk azóta sem változott” – mondta kedden Szuga Josihide kormányszóvivő. 

A jordániai hatóságok közölték, hogy jelenleg a keddi videofelvétel hitelességét ellenőrzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik