Nagyvilág

A japán kormányfő aljasnak nevezte az Iszlám Állam fenyegetését

Abe Sindzóa dzsihadista szervezet fogságában lévő japán újságíró azonnali szabadon bocsátását követelte. Közben túszhelyzet megoldásáról Ammánban folynak a tárgyalások Japán és Jordánia között.

A terroristák azzal fenyegetőztek előző nap, hogy 24 óra múlva (japáni idő szerint szerda este) megölik másik japán túszukat és a fogságukban lévő jordániai pilótát is, ha a jordániai kormány nem enged szabadon egy halálra ítélt, bebörtönzött iraki dzsihadistát. Ezt egy videofelvételen közölték, amelyen a japán újságíró, Goto Kendzsi egy fényképet tart a kezében. A képen a szintén az Iszlá Állam fogságába került Maáz al-Kasszaszbe jordániai pilóta látható. A terrorszervezet múlt szombaton tett fel olyan üzenetet a világhálóra, amelyen a fogságában lévő egyik japán túsz, Jukava Haruna fej nélküli holtteste volt látható.  

“Ez nagyon aljas üzenet volt, fel vagyunk rajta háborodva, és szigorúan elítéljük. A helyzet súlyos, de álláspontunk változatlan, és továbbra is arra kérjük a jordániai kormányt, hogy segítsen mielőbb kiszabadítani Goto Kendzsit” – mondta Abe. 

Ammánban tartózkodik Nakajama Jaszuhide japán külügyminiszter-helyettes, de tárgyalásai tartalmáról nem nyilatkozott a sajtónak. A jordániai parlament egyik képviselője annyit mondott, hogy a hatóságok közvetett tárgyalást folytatnak a terroristákkal a túszok elengedése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik