Nagyvilág

Ki nem találná, mivel okozott botrányt Obama

barack obama indiában (barack obama, )
barack obama indiában (barack obama, )

Ő volt az első amerikai elnök, aki díszvendégként megtekintette Indiában a köztársaság napi katonai díszszemlét. De valamit rosszul csinált.

A tömeg lelkes üdvrivalgása köszöntötte a hétfő délelőtti parádéra érkező Obamát és feleségét, ám később ezrek – köztük ismert személyiségek és újságírók – bírálták az interneten az amerikai elnököt, mert rágógumizott az ünnepségen. Az Obama házaspárt Narendra Modi indiai kormányfő fogadta a golyóálló üveggel védett emelvényen a zuhogó esőben. Több tévécsatorna közvetlen közelről mutatta az amerikai elnököt, amint az indiai himnusz elhangzásakor is rágógumit majszolt.

A parádét minden évben megrendezik Indiában az alkotmány 1950-ben történt hatályba lépése előtt tisztelegve. Obama mintegy két órát állt a nyitott emelvényen az elnök biztonságán őrködők nem kis aggodalmára. Indiai fegyverek mellett orosz gyártmányú harckocsikat és rakétavetőket is megcsodálhatott, továbbá a határrendőrség virágfüzérekkel díszített tevéit.

Fotó: MTI/AP/Pool/Stephen Crowley

Az amerikai elnök jelenléte új szakaszt nyitott az új indiai vezető és Washington kapcsolatában. Modi egy éve még nemkívánatos személy volt az Egyesült Államokban. 2005-ben tiltották meg beutazását, három évvel azután, hogy vallási villongásokban több mint ezer muzulmán meghalt Gudzsarát államban, amelynek akkor a főminisztere volt.

Vasárnap a két vezető ígéretet tett arra, hogy fejleszti együttműködését az atomenergia polgári célú alkalmazásában, és megvitatta az éghajlatváltozás problémáit. Barack Obama elnök vasárnap érkezett Indiába és kedden utazik onnan tovább Szaúd-Arábiába, hogy találkozzon az új uralkodóval, Szalmán bin Abdel-Azízzal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik