Nagyvilág

Obama: Oroszország lerongyolódott

Obama (Obama)
Obama (Obama)

Az Egyesült Államok világszerte kiáll azok mellett, akik a terroristák célpontjaivá váltak, akár a pakisztáni iskolákban vagy Párizs utcáin - hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök az unió helyzetéről tartott évértékelő beszédében az MTI szerint.

A kongresszus két háza előtt kedden felszólalva megígérte, hogy Amerika folytatja a terroristák levadászását és hálózatainak felszámolását, fenntartva magának az egyoldalú cselekvés jogát. Felszólította a kongresszust, határozatban hatalmazza fel arra, hogy erőt alkalmazzon az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.

Oroszország elszigetelődött

Mint mondta, Amerika kitart azon elve mellett, hogy a nagy országok nem erőszakoskodhatnak a kisebbekkel. Ennek jegyében helyezkedik szembe az orosz agresszióval, támogatja az ukrán demokráciát és biztosítja NATO-szövetségeseit. Emlékeztetett arra, hogy tavaly, amikor Amerika a szövetségeseivel együtt elvégezte a szankciók bevezetésének “nehéz munkáját”, néhányan úgy vélekedtek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziója a stratégia és az erő mesteri demonstrációja volt.

“Nos, ma Amerika az, amely erősen, és a szövetségeseivel egységben áll, Oroszország pedig elszigetelődött, miközben a gazdasága lerongyolódik” – mondta.

Feloldaná a kubai embargót

Az ázsiai-csendes-óceáni térséggel kapcsolatban egyebek mellett arról beszélt, hogy egy ottani szabadkereskedelmi szerződés megkötésének kudarca Pekingnek kedvezne, és hangsúlyozta, hogy Amerikának, nem pedig Kínának kell megírnia a világ leggyorsabban fejlődő térségének szabályait.

Barack Obama véleménye szerint a kongresszusnak fel kellene oldania a Kubával szemben fél évszázada bevezetett amerikai embargót, ami megszüntetné az ottani politikai megszorítások ürügyét. Beszédében megismételte, hogy eltökélt a karibi ország területén található amerikai börtönök bezárása ügyében.

Iránnal kapcsolatban vétót helyezett kilátásba arra az esetre, ha a törvényhozás újabb szankciókat próbálna meg foganatosítani, rámutatva arra, hogy egy ilyen lépés keresztülhúzna minden haladást, amit az iszlám köztársaság atomhatalommá válásának megakadályozásában a diplomáciának eddig sikerült elérnie.

Hackerek és a klímaváltozás ellen

Sürgette, hogy a kongresszus mielőbb fogadjon el törvényt a kibernetikai fenyegetés és az adatlopás ellen, valamint a gyerekre vonatkozó információk védelme érdekében.


Fotó: AFP/Nicholas Kamm 

Obama elnök kiemelte: nincs a világon olyan kihívás, amely nagyobb fenyegetést jelentene a jövő nemzedékeire a klímaváltozásnál. Emlékeztetett arra, hogy 2014 az eddigi legmelegebb év volt, és a 15 rekordmeleg évből 14 erre a századra esett, és hogy a Pentagon szerint a klímaváltozás nemzetbiztonsági fenyegetést jelent.

Hangsúlyozta: eltökélt abban, hogy az Egyesült Államok a klímaváltozás elleni küzdelem élére álljon, és nem engedi, hogy a kongresszus “veszélybe sodorja gyermekeink egészségét az óra járásának visszafordításával”.

Hitet tett amellett, hogy az Egyesült Államok továbbra is kiáll a demokratikus értékek mellett. A kémszolgálatok jelmegfigyelési programjaival kapcsolatban ígéretet tett arra, hogy az ország biztonságának megőrzése mellett erősödni fog a magánszféra védelme.

A családokat segítené

“Továbbra is hiszem, hogy egy nép vagyunk” – jelentette ki korábbi, a megosztottság helyett összefogást sürgető beszédeire utalva az elnök.

Hangot adott meggyőződésének, hogy a recesszióból kilábalt Amerikának “lapoznia, és a középosztály-gazdaság” jegyében segítenie kellene a családokat abban, hogy megengedhessék maguknak a gyereknevelést, a főiskolát, az egészségügyi ellátás igénybevételét, az otthonteremtést és a nyugdíjba menetelt.

Rámutatott, hogy a fejlett világban az Egyesült Államok az egyetlen olyan fejlett ország, amelyben nem garantált a fizetett szülési és a betegszabadság. Arra kérte a kongresszust, hogy törvényben szavatolja minden munkavállaló számára a hétnapos betegszabadság lehetőségét, valamint, hogy két év erejéig váljon általánossá és ingyenessé a közfőiskolákon való tanulás.

Az elnök hangoztatta, hogy az adórendszernek a gazdaságban boldogulni próbáló, dolgozó amerikaiakat kell segítenie. Szavai szerint az adórendszer tele van olyan kiskapukkal, amelyek támogatást jelentenek a szupergazdagoknak, akiknek nincs erre szükségük, nem segítik viszont a középosztálybeli családokat, amelyek erre rászorulnának.

Átalakított adórendszer?

Javasolta, hogy az adórendszerből iktassák ki azokat a lehetőségeket, amelyek jutalmazzák a nyereségüket külföldön tartó cégeket, és helyettük jutalmazzák azokat, amelyek Amerikában fektetnek be. Sürgette a kisvállalkozók adózásának egyszerűsítését.

Ismét indítványozta, hogy a gazdaság érdekében szülessen kétpárti megállapodás a korszerű országos infrastruktúra kifejlesztéséről. Bejelentette a Precíziós Gyógyászati Kezdeményezés beindítását, amely közelebb hozza a rák és a cukorbetegség gyógyítását és személyre szabottá teszi az egészségügyet.

Az elnök szót emelt a szélessávú internethez való hozzáférés kiterjesztése érdekében, és kijelentette: azt akarja, hogy amerikaiak megnyerjék a munkahelyteremtő találmányokért folytatott versenyt. Ezek között említette a napfény folyékony üzemanyaggá történő konvertálását és a forradalmi művégtagok kifejlesztését, amelyek lehetővé tennék a rokkant veteránok munkába állását.

“Áporodott” gondolkodásmód

Barack Obama elnöksége során először tartott úgy évértékelőt, hogy mind a szenátusban, mind a képviselőházban a republikánusok vannak többségben. Ezért kezdeményezéseinek jó része várhatóan nem fog megvalósulni.

A novemberi republikánus választási siker jegyében irányváltást, a washingtoni “áporodott” gondolkodásmóddal való szakítást ígért Joni Ernst szenátorasszony, aki pártja nevében válaszolt Barack Obama elnök kedden elmondott országértékelő beszédére.

Ernst felszólította az elnököt, hogy működjön együtt a Republikánus Párttal az új kongresszusban, amelyben a “félidős” választások nyomán a demokraták a képviselőházi után a szenátusi többséget is elvesztették. A szenátor hangsúlyozta, hogy az amerikai gazdaság még nem tért teljesen magához és hogy sok még a tennivaló.

Még mindig szálka az Obamacare

A politikus az elnökkel való együttműködés lehetőségét az Európa és az Amerika közötti kereskedelmi akadályok lebontásában, és az amerikai adórendszer reformjában látta. Megismételte pártjának óhaját Obama egészségügyi reformjának visszavonásával kapcsolatban és bírálta az elnököt, hogy vétót helyezett kilátásba a Kanadától a Mexikói-öböl partvidékig megépítendő Keystone XL kőolajvezetékről szóló törvénytervezet ügyében.

Kilátásba helyezte, hogy a republikánusok folytatni fogják küzdelmüket az abortusz, valamint Obamának rendeleti úton való kormányzása ellen. Sürgette, hogy a kormányzat dolgozzon ki átfogó tervet “az erőszak és az elnyomás” erőinek legyőzésére.

Újoncra bízták a kasztrálást

Az ultrakonzervatív Teadélután mozgalom által támogatott Ernst újonc a washingtoni politikai életben, és még nincs három hete, hogy a szövetségi szenátus tagja. A 2014-es választási kampány idején azzal a kijelentésével vált országszerte ismertté, hogy elmondta: az iowai farmon, ahol felnőtt, disznókat kellett kasztrálnia és megfogadta, hogy a demokratákat is “visításra” fogja késztetni.


Fotó: AFP/Jim Watson 

Politikai elemzők szerint azért esett rá pártjának választása a hivatalos válaszbeszéd elmondásával kapcsolatban, mert Iowa államnak – amelynek lakosai az előválasztások során elsőként döntenek arról – hogy kit választanának a pártok hivatalos elnökjelöltjéül, 2016-ban különösen megnő a jelentősége. Emellett a republikánusok az általuk kívántnál rosszabbul állnak a női szavazatok ügyében.

Csak a bürokrácia nő, a gazdaság nem

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke úgy vélekedett, hogy Obama beszédében több adót és több kormányzati beavatkozást ígért, ez a hozzáállás pedig csak bajt hoz a középosztálybeli családokra. A politikus szerint az Obama által felvázolt irányvonal csak a bürokrácia, nem pedig az amerikai gazdaság növekedését eredményezi majd.

Paul Ryan képviselőházi bizottsági elnök, volt republikánus alelnökjelölt üdvözölte, hogy az elnök fel kívánja gyorsítani a szabadkereskedelmi egyezmények megkötését és hangsúlyozta: ezt a tervét keresztül is kell vinnie.

Mike Enzi, a szenátus költségvetési bizottságának republikánus elnöke úgy vélekedett, hogy az elnök “a sikeresség megbüntetésére és vagyon-újraelosztásra törekszik”, a szövetségi kormányzat játékszabályai szerint.

Rand Paul republikánus szenátor, potenciális elnökjelölt-aspiráns saját külön évértékelőjében bírálta Obamának az adórendszer átalakítására vonatkozó javaslatait és az egészségügyi reformot, és sürgette a szövetségi költségvetés csökkentését. Paul ezt párttárasainak többségével ellentétben a katonai kiadások terén is lehetségesnek tarja, és sürgette, hogy csökkentsék a haderőre rátelepedett civil bürokráciára történő ráfordításokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik