Nagyvilág

Kiakadtak Obamára Párizsban

Sem az elnök, sem John Kerry külügyminiszter nem volt ott vasárnap a párizsi merényletsorozatot követő nemzetközi meneten. A Fehér Ház magyarázkodik.

A washingtoni kabinet közleménye szerint lehetnek olyan államügyek, amik távol tartanak egy államfőt az ilyen eseményektől. Arra nem adtak magyarázatot, hogy a világ többi vezetőjének, Európából, Közel-Keletről, de még Afrikából is, honnan volt szabad három órája – írja a CNN.

Habár a főállamügyész, Eric Holder épp Párizsban tartózkodott egy terrorizmus elleni csúcstalálkozón, ő sem menetelt, mindössze a francia nagykövet, Jane Hartley képviselte az Egyesült Államokat. Azzal mentették magukat, hogy Obama számos hivatalos közleményben állt ki Franciaország mellett, Francois Hollande francia elnököt személyesen is felhívta, és mint általában, most is percről percre biztosították támogatásukról az országot.

Elemzők szerint az élvonalbeli politikusok távolmaradása nagy hiba volt, Franciaország az Egyesült Államok talán legfontosabb ideológiai partnere. Obama lépése mintha arra utalna, hogy az iszlám radikalizmus elleni harc nem csak Amerika dolga.

A Fehér Ház február 18-án tart egy csúcstalálkozót a témában, előadásokkal és kiscsoportos beszélgetésekkel.

A múlt héten elkövetett párizsi merényletek emlékére és a terrorizmus ellen menetelt többszázezer civil és politikai vezető vasárnap délután Párizsban. Kart karba öltve lépkedett többek közt Francois Hollande francia, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik