Nagyvilág

Trolimegállóra lőttek gránátot Donyeckben

Tizenhárman meghaltak és többtucatnyian megsebesültek a kelet-ukrajnai Donyeckben, amikor csütörtökön a reggeli csúcsforgalomban ismeretlenek aknagránátot lőttek ki egy trolimegállóra.

Az RT.com szerint a támadás helyi idő szerint 7:40-kor történt a város Lenin kerületében, amit a helyiek nyugalmas környéknek tartanak. Akkor lőtték a gránátot a megállóra, amikor az emberek munkába indultak a reggeli csúcsforgalomban. Szemtanúk beszámolója szerint a támadás sok áldozata a 17-es troli utasai közül került ki, de a megállóban is holttestek hevertek.

A környékbeli üzletek ablakai betörtek a becsapódás következtében. A Kremlhez közelálló hírportálon közzétett fotókon kiégett trolibuszt és autót, illetve a troli golyók lyuggatta szélvédőjét lehet látni. 

A TASZSZ úgy tudja, a támadók egy mikrobuszból vették tűz alá a megállót. Az orosz állami hírügynökség szerint egy villamosmegálló volt a támadás célépontja.

Olekszandr Zaharcsenko, a szakadár kelet-ukrajnai entitás vezetője azonnal a helyszínre sietett – írja az MTI.

Jacenyuk az orosz vezetést tette felelőssé a trolibusz elleni merényletért

“Az orosz terroristák újabb szörnyű tettet követtek el az emberiesség ellen, amiért a felelősség az Oroszországi Föderációt terheli” – jelentette ki újságíróknak Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő. Kifejezte ugyanakkor meggyőződését, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió sikertelen véget ér. 

A Donyeck megyei ügyészség sajtószolgálata közölte, hogy szemtanúktól szerzett értesülései alapján a megyeközpont Lenin kerületében lévő megállóra és az ott tartózkodó trolibuszra egy tehergépjárműből nyitottak tüzet aknavetővel egy másik, a Kujbisevi kerületből. A kilövés után a teherautó tovább haladt a város központja irányába. Ukrán hírforrások szemtanúkra hivatkozva azt írták, hogy egyszerre több lövedék csapódott be, amely nemcsak a trolibuszon és a megállóban, de az utca szemben lévő oldalán is szedett áldozatokat. Az előzetes feltételezések szerint 2B9 Vasziljok automata aknavetővel követték el a támadást.

Még mindig nem lehet pontosan tudni, hány áldozata van a merényletnek. A különböző források 9-15 halottról írnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik