Nagyvilág

Amerikai-ukrán hadgyakorlatot rendeznek

ukrán-amerikai hadgyakorlat (hadgyakorlat, ukrajna, )
ukrán-amerikai hadgyakorlat (hadgyakorlat, ukrajna, )

A csapatok a támadások elleni védelmet gyakorolják. A NATO főtitkára orosz katonák jelenlétéről és a nehézfegyverek számának növekedéséről számolt be Kelet-Ukrajnában.

Amerikai-ukrán hadgyakorlatot tartanak tavasszal – ezt jelentette be szerdán Kijevben Ben Hodges altábornagy, az Egyesült Államok európai haderőinek parancsnoka. Az amerikai és ukrán katonák a tüzérségi támadások elleni védelmet, sebesült társaik biztonságba helyezését és kommunikációs eszközök telepítését gyakorolják majd.

Hodges kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy Oroszország látja el fegyverekkel a kelet-ukrajnai szakadárokat, ugyanakkor kifejezte meggyőződését afelől, hogy Ukrajna katonailag és politikailag is győztesen kerül ki a konfliktusból. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy ennek érdekében Kijev diplomáciai erőfeszítéseket is tegyen.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólította szerdán Moszkvát, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából és vessen véget a szakadárok támogatásának. Stoltenberg orosz katonák jelenlétéről és a nehézfegyverek számának növekedéséről számolt be az övezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik