Nagyvilág

Halálos fenyegetést kapott a “Je suis Charlie” feliratért

Kirakta londoni boltja elé a Je suis Charlie feliratot egy franciaországi születésű muszlim kávézótulajdonos, mire egy ismeretlen férfi halálosan megfenyegette. A rendőrség keresi az illetőt.

A 32 éves Adel Defilaux Marseille-i illetőségű, öt éve él az Egyesült Királyságban. Kedden egy ismeretlen férfi lépett be a kávézójába, és – Defilaux elmondása szerint – egyáltalán nem agresszíven, de nagyon határozottan arra kérte, távolítsa el a feliratot. A tulajdonosnak arra a kérdésére, hogy miért kellene ezt tennie, a férfi azt válaszolta, azért, mert az sértő számára és a közösségére nézve – számol be a történtekről a Telegraph. Ez ellentétes az iszlámmal – tette hozzá az ismeretlen.

Defilaux-nak arra a válaszára, hogy ő maga is francia és muzulmán, illetve ismeri és a béke vallásának tartja az iszlámot, a férfi hirtelen őrjöngeni kezdett. “Azok ott Párizsban megérdemelték, hogy meghaljanak. Ha nem távolítja el (a feliratot), valami történni fog” – fenyegetőzött, majd távozott.

A kávézó tulajdonosa értesítette a rendőrséget, akik az üzlet biztonsági kamerájának felvételeit vizsgálva próbálják azonosítani a fenyegetőzőt.

Brüsszelben négy újságos kapott fenyegetést

“Azt javaslom, ne terjessze a szeretett Mohamedünkről készült karikatúrákat(…) ezen a Charlie Hebdo nevű aljas újságon keresztül, vagy nézzen szembe annak kockázatával, hogy bosszút állunk Önön és förtelmes üzletén” – ezt írta valaki az egyik üzletnek. 

A brüsszeli ügyészség szóvivője tudatta, hogy nagyon komolyan veszik a fenyegetést, és minden eszközt bevetnek, hogy kiderítsék, kitől származnak a levelek, a felelőst pedig az igazságszolgáltatás elé állítsák. “Ez tűrhetetlen” – jelentette ki Laurent Dumont, a vádhatóság szóvivője.

 Fotó: MTI/AP/David Vincent

Az érintett brüsszeli kerület polgármestere elmondta, hogy a megfenyegetett újságosokat mind csütörtökön, mind a rákövetkező napokban folyamatosan figyelik majd a hatóságok.

A Charlie Hebdóból Belgiumban átlagosan hetente 2-3000 darab fogy, a merénylet utáni lapszámból viszont a belga terjesztő 80 ezer példányt rendelt, de várhatóan csak 20-30 ezret kap majd, amelyeket a tervek szerint csütörtökön és pénteken értékesítenek. A terjesztő szerint a támadás óta a többi francia lap iránt is megháromszorozódott a kereslet, és a belga lapokból is 30 százalékkal több fogy.

A régi és az új Charlie Hebdo-karikatúrák sem tetszenek sok francia muszlimnak

Franciaország ötmillió muzulmánja közül sok elborzadt a múlt heti iszlamista terrortettektől, ám ugyancsak sokan közülük egészen másként tekintenek a tragédiára, mint nem muszlim honfitársaik – írja a The Washington Post online kiadása, a mi helyszíni riportban számol be a muzulmánok reakciójáról.

Már az áldozatok emlékének adózó múlt heti néma gyászpercet is több iskolában megzavarták muzulmán tanulók. Hiába kérték őket tanáraik arra, hogy maradjanak csendben a kegyelet percére, egy párizsi külváros középiskolájában három fiú dacból végighangoskodta a gyászpercet. Hasonlóan tett Normandiában több muszlim diák “Allah akbár” kiáltásokkal törve meg a némaságot. Akadtak olyan párizsi muzulmán diákok, akik udvariasan, de azt kérték, hogy iskolájukban ne tartsanak gyászpercet. Véleményüket a vérengzésről egy közmondásban összegezték: “Ki mint vet, úgy arat” – mondták tanáruknak.

A Charlie Hebdo című szatirikus magazin e heti számának címlapját is eltérően minősítik a francia muszlimok. Van, akit nem háborított fel, hogy ismét Mohamed próféta került az első oldalra. “Ez a karikatúra visszafogottabb, mint a korábbiak, amelyek között akadt bőven közönséges” – idézett az amerikai lap egy 32 éves muszlim férfit, aki a prófétáról kapta “keresztnevét”: Mohamed Binakdannak hívják. Annak ellenére nem sokkolta a címlap, hogy a hétköznapi életben gyakran érik faji atrocitások.

“Ha elindulsz egy éjszakai klubba, nem biztos, hogy be is engednek. Ha elmész egy házibulira és meglátják a szakálladat, szinte biztosan megkérdezik viccből, hogy mikor indulsz Szíriába csatlakozni a dzsihadistákhoz. A Charlie Hebdo hozzájuk hasonló. Akik erősebbek nálunk, gúnyolódnak rajtunk. A mi köreinkben sok az állástalan, a szegény. Csak a vallás maradt nekünk. És az szent. Való igaz, hogy nehezen tudunk röhögni a hitünkről szóló vicceken” – mondta a férfi.

Fotó: Europress

A munkanélküliek és a szegénysorban élők aránya Franciaországban az átlagosnál jóval magasabb a muzulmánok között. Gennevilliers-ben – Párizs zömmel muszlimok lakta külvárosában – kirívóan rossz a helyzet. Itt élt Chérif Kouachi, a terrorista fivérek közül a fiatalabb és harciasabb.

És itt él az ugyancsak 32 éves, muszlim Nasser Lajili, aki tagja a helyi önkormányzatnak és egyúttal egy ifjúsági csoport vezetője. A Charlie Hebdo szerdai számának címlapját meglátva első reakciója a félelem volt.  “Ez nem javít a helyzeten. Hangsúlyozom, hogy a leghatározottabban elítélem a lap elleni támadást, de úgy vélem, hogy a szólásszabadságot korlátozni kell, ha másokat méltóságukban sért. Prófétánk számunkra szent” – idézte a muzulmán fiatalt az amerikai újság

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik