Nagyvilág

Franciaország: 700 ezren emlékeztek a mészárlás áldozataira

Százezrek vonultak szombaton utcára Franciaország vidéki városaiban az elmúlt három nap terrortámadásai 17 áldozatának emlékére.

A dél-franciaországi Pau-ban közel 40 ezren vettek részt az önkormányzat által szervezett csendes meneten. A belvároson végighaladó tömeg élén gimnazisták tartották magasba a “Mindannyian Charlie-k vagyunk” feliratot.

Orléans-ban 22 ezren jelentek meg az “Én Te Ő, mindannyian Charlie-k vagyunk” felirat mögött. A nyugat-franciaországi Nantes-ban 30 ezren voltak, Besanconban több mint 20 ezren, Lille-ben és Orléans-ban 22 ezren jelentek meg.

A 350 ezres lakosú Nizzában pedig 23 ezren vonultak végig a Promenade des Anglais nevű híres tengerparti sétányon. A több mint egy kilométeres menet valamennyi vallás képviselőinek jelenlétében megkoszorúzta a háborús hősök emlékművét. A francia köztelevízió kommentárja szerint Franciaország 1945-ös felszabadítása óta nem voltak ekkora megemlékezések vidéki városokban.

 Megemlékezés Nantes-ban Forrás: MTI

A vidéki megemlékezésekre egy nappal az előtt a párizsi menet előtt került sor, amelyre európai vezető politikusok mellett több mint egymillió embert várnak. A Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni véres merénylet áldozataira való emlékezés mellett a cél a szabadság és a demokrácia melletti kiállás lesz a terrorizmussal szemben.

“Elképesztő megmozdulás lesz. Olyan erősnek, méltóságteljesnek kell lennie, amely bebizonyítja a francia nép erejét és méltóságát, amely a szabadság és a tolerancia iránti szeretetét fogja világgá kürtölni. Minél többen jöjjenek el!” – fogalmazott szombat délelőtt Manuel Valls kormányfő egy vidéki rendezvényen.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a kormány válságtanácskozása után bejelentette, hogy a fővárosban és környékén megerősítik a biztonsági intézkedéseket, amelyek már eddig is a legmagasabb fokozaton voltak a terrorfenyegetettség miatt. A miniszter kijelentette, hogy a hatóságoknak minden eszköz rendelkezésükre áll a biztonság szavatolására.

A külföldi meghívottakon kívül mintegy tíz francia politikai párt képviselteti magát a menetben. Egyedül a szélsőjobboldali Nemzeti Front nem kíván hivatalosan felvonulni, mert állítása szerint nem kapott meghívást Francois Hollande államfőtől.

“Meg fogjuk találni a módját annak, hogy megemlékezzünk a franciákkal” – mondta Marine Le Pen pártelnök. A politikus egyénként már szerdán elítélte “az iszlamista fundamentalisták által elkövetett terrortámadást”.

Apja, a pártalapító Jean-Marie Le Pen viszont szombaton azt mondta: “Elnézést, de én nem vagyok Charlie”, elhatárolódva a Franciaország-szerte középületeken, utcán és a médiában elterjedt mondattól, amellyel az áldozatok iránti szolidaritásukat fejezik ki az emberek. “Engem is megrázott a 12 francia honfitársam halála, de én nem fogok harcolni a Charlie Hebdo szellemiségének megvédésért, amely a politikai morált teljesen szétolvasztó anarchista-trockista szellemiség” – mondta Le Pen az internetes oldalán közzétett videoüzenetében. A 85 éves szélsőjobboldali veterán emlékeztetett arra, hogy a Charlie Hebdo az általa alapított Nemzeti Front első számú ellensége volt, miután “még nem is olyan régen petícióban követelte (a párt) feloszlatását”. Le Pen szerint az áldozatok emlékére szervezett párizsi menetet “felfújja a média”.

Nem csak Franciaország mozdult meg: Milánóban több ezren demonstráltak szombat délután. Számtalan Je suis Charlie (Charlie vagyok) felirat volt a tüntetők kezében, muzulmán lányok Not in my name (Nem az én nevemben) feliratú táblákkal jelentek meg a szolidaritási tüntetésen, amelyet több – köztük muzulmán és kurd – szervezet kezdeményezésére hívtak össze.

Ahogyan korábban megírtuk: a szokásosnál alacsonyabb áron lehet vasárnap eljutni Párizsba a belga, francia, holland és német nagyvárosokat összekötő nemzetközi nagysebességű vonattal. A cél, hogy minél többen résztvehessek a megemlékezésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik