Nagyvilág

A szomszédban is lehetnek terroristák

sziria(960x640).jpg (szíria, )
sziria(960x640).jpg (szíria, )

Ausztriában eddig hetven, Szíriában harcoló iszlamista szélsőséges tért vissza, de az osztrák hatóságok egyelőre tehetetlenek velük szemben.

Az osztrák alkotmányvédelmi hivatal (Bundesamt für Verfassungsschutz) szerint Ausztriából eddig 170-en utaztak Szíriába, hogy a szélsőséges iszlamista erők oldalán az ottani harcokhoz csatlakozzanak. Többen vannak, akik ingáznak a két ország között, azonban ha nincsen elegendő bizonyíték, úti okmányaik nem vonhatók be.

A gazdasági, család- és ifjúságügyi minisztérium forródrótjára csaknem nyolcvan hívás érkezett az elmúlt másfél hónapban. Egy család esetében biztosra vehető, hogy fiuk már kiutazott Szíriába, vele a szakemberek már nem tudnak sokat kezdeni.

Az ORF által megkérdezett imám szerint a legtöbb fiatalt, aki csatlakozott a szélsőségesekhez, frusztrálja egy idő után a döntése, miután tapasztalja az erőszakos cselekedeteket, valamint a rezsim működését.

Európai becslések alapján ez idáig csaknem háromezren csatlakoztak a földrészről a szíriai iszlám szélsőségesekhez, a 170 ausztriain kívül a legtöbben, nagyjából 1100-an Franciaországból, csaknem 500-an Nagy-Britanniából és Németországból, 300-an Belgiumból és mintegy százan Dániából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik