Belföld

“Nem szabad félni” – a párizsi áldozatokra emlékeztek Budapesten

Mintegy kétszázan vettek részt este a budapesti francia nagykövetség előtti gyertyagyújtáson, leróva kegyeletüket a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás áldozatai előtt, egyben tiltakozva a merénylet ellen.

A Facebookon szerveződött rendezvényen – amely alatt terjedt el a hír a résztvevők között, hogy véget ért a túszdráma – Tóth Károly, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke arról beszélt: közvetve és jelképesen a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság értékeire zúdult golyózápor, az újságírók, hivatásuk lényegéhez ragaszkodva, “az önkifejezés szabadságáért haltak meg”.

Perge Gábor, a rendezvény egyik szervezője szerint, joggal érezhetik úgy, hogy a támadás egész Európa és minden uniós polgár ellen irányult. A rendezvény végén Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete köszönetet mondott a nehéz pillanatokban megnyilvánuló szolidaritásért. A résztvevők mécseseket, virágokat és Je suis Charlie (Én vagyok Charlie)-feliratokat helyeztek el a nagykövetség épületénél.

Olvasói sztorik