Nagyvilág

Újabb fekete fiatalt lőtt le egy rendőr Amerikában

rendőr (rendőr, )
rendőr (rendőr, )

Újabb színes bőrű fiatalembert lőtt le egy rendőr az Egyesült Államokban, ezúttal a Missouri államban lévő Saint Louis egyik külvárosában. A 18 éves fiatal pisztolyt fogott a rendőrre, aki ezután nyúlt fegyveréért - jelentették be a helyi hatóságok az MTI szerint.

A rendőr helyi idő szerint kedden éjjel, negyed tizenkettőkor egy rutinellenőrzés során egy benzinkútnál két gyanús emberre lett figyelmes. Közelebb ment hozzájuk, s ekkor egyikük pisztolyt fogott rá. A rendőr erre rálőtt a színes bőrű fiatalra, halálosan megsebesítve őt. A hatósági tájékoztatás szerint “önvédelemről” volt szó. A másik ember eközben elmenekült a helyszínről.

A mostani incidens helyszíne Ferguson település közelében található, ahol Darren Wilson rendőr augusztus 9-én agyonlőtte a fegyvertelen, fekete bőrű, 18 éves Michael Brownt. Az eset nyomán augusztusban több hétig tartó zavargások törtek ki. Az illetékes bíróság ugyanis nem tartotta indokoltnak vádat emelni a rendőr ellen, s ez erőszakos tiltakozó megmozdulásokra sarkallta a helyi lakosságot.

Hasonló eset történt júliusban, amikor a rendőrök intézkedés közben New Yorkban egy illegális dohányárus halálát okozták. A 43 éves Eric Garner úgy halt meg, hogy a vele szemben eljáró rendőrök egyike tiltott fojtó mozdulattal a földre szorította, s az asztmában szenvedő és túlsúlyos Garner hiába könyörgött és jelezte, hogy nem kap levegőt. Az ügyben eljáró vádesküdtszék nem emelt vádat a fekete férfi halálát okozó fehér rendőr ellen.

Néhány nappal ezelőtt ezt az esetet akarta megbosszulni egy 28 éves fekete férfi, aki New York Brooklyn negyedében lelőtt két rendőrt. A gyilkos éppen körözés alatt állt, Baltimore-ból jött, ahol előzőleg meglőtte és súlyosan megsebesítette barátnőjét.

Ezután érkezett egy másik hír, amely szerint nem emelnek vádat az ellen a rendőr ellen, aki tavasszal agyonlőtt egy fekete bőrű férfit az Milwaukee városban. Christopher Manney volt rendőr áprilisban tizennégy lövéssel végzett Dontre Hamiltonnal. A tisztségviselő szerint Manney önvédelemből lőtte le a 31 éves férfit. A rendőr tanúvallomásában az áll, hogy Hamilton ellenállt a motozásnak, elvette tőle a gumibotját, és azzal ütötte meg Manneyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik