Nagyvilág

Halálbüntetés várhat a bostoni merénylőre

Harminc pontban emeltek Dzsohar Carnajev ellen vádat, ebből tizenhét miatt halálbüntetést szabhatnak ki rá.

Megkezdődött az esküdtek kiválasztása a 2013-as bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylettel vádolt Dzsohar Carnajev perében. A következő három nap során mintegy 1200 embert rendelnek az ügyben eljáró szövetségi bíróság elé, hogy közülük kiválasszák a tizenkét esküdtet és a hat póttagot. A kiválasztás erős rendőri készültség mellett kezdődött. A büntetőper január 26-án kezdődhet és három-négy hónapig fog tartani.

2013. április 15-én a bostoni maratoni futóversenyen hajtott végre kettős robbantást az oroszországi Dagesztánból bevándorolt csecsen testvérpár, a 26 éves Tamerlan és az akkor 19 éves Dzsohar Carnajev. Hárman meghaltak, köztük egy nyolcéves kisfiú és 264-en megsérültek. Tamerlan Carnajev a merénylet után négy nappal a rendőrökkel folytatott tűzharcban életét vesztette.

Dzsohar Carnajev ellen összesen harminc pontban emeltek vádat, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyverhasználat miatt. A vádpontok közül 17 miatt halálbüntetést szabhatnak ki rá. A vádlott azt mondta: a merénylet megtorlás volt az iraki és afganisztáni muszlimok elleni támadásért.

Sajtóértesülések szerint a védelem azzal fog érvelni, hogy Carnajevnek nehéz gyermekkora volt és szélsőséges nézeteket valló bátyja befolyásolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik