Nagyvilág

Karácsonykor sincs happy end

Az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága szerint "nem a karácsonyi happy end-sztorik világában élünk", a karácsony ilyen értelmezése teljesen eltávolítja az ünnepet a valóságtól.

Justin Welby, Canterbury érseke, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió első számú vallási vezetőjének karácsonyi üzenete szokatlanul borús, kemény hangvételű volt, és politikai utalásoktól sem volt mentes. Felidézte az I. világháború nyugati frontján éppen száz éve, 1914. december 25-én spontán létrejött, könyvekben és filmekben is megörökített híres tűzszünetet, amely az idén – számos bírálatot kiváltva – az egyik brit áruházlánc karácsonyi hirdetési kampányának központi témájává is vált.

Nem a mi világunk

A front egyes szakaszain 1914 karácsonyának első napján brit és német katonák a lövészárkok közötti senki földjén találkoztak, ajándékokat váltottak, és még futballmeccset is vívtak. Ez azonban korántsem terjedt ki a teljes frontvonalra, és – főleg a brit hadvezetés szigorú tilalma miatt – a háború későbbi éveiben nem is ismétlődött meg.

Welby érsek csütörtöki karácsonyi üzenete szerint az egy évszázaddal ezelőtti rövid tűzszünet megmutatott ugyan valamennyit karácsony lelkületéből, és természetesen mindenki szereti az örömteli véget érő karácsonyi sztorikat, amelyekben az emberek karácsonyi énekeket énekelnek, fotókat cserélnek, megosztják egymással csokoládéjukat, ám másnap a háború ugyanolyan dühödten dúlt tovább, mint addig. Semmi sem változott, a csoda egy napig tartott, és “nem ez az a világ, amelyben élünk, a tűzszünetek manapság ritkák” – hangsúlyozta az anglikán egyház vallási vezetője.


Justin Welby (Europress Fotóügynökség)

Krisztus nem ezért érkezett

Justin Welby szerint a betegségek sem ismernek semmiféle tűzszünetet, a Nyugat-Afrikát sújtó ebolajárvány ma ugyanolyan heveny, mint tegnap volt. Az ebolát le fogják győzni a vele szembeszálló bátrak, de kemény küzdelem árán – tette hozzá. Nincs karácsonyi tűzszünet a Közel-Keleten, sem Északkelet-Nigériában, ahol a keresztények más kisebbségekkel együtt üldöztetést szenvednek – sorolta. Krisztus szülőföldjén nap mint nap növekszik a feszültség, a félelem nem ismer tűzszünetet, sem a gyűlölet, és ennek kézzelfogható következménye, hogy az izraeliek és a palesztinok egyre inkább elkülönülnek egymástól – hangsúlyozta Canterbury érseke.

Karácsony történetét el lehet mondani egyszerűen, úgy is, hogy a történet örömteli véget ér, ám ebben az esetben a karácsony valami egészen “távoli, képzeletbeli, naiv” dologgá válik, és Krisztus sem azért érkezett e világ valóságába, hogy “a mindenki boldogan él, amíg meg nem hal” fantáziavilágába vezesse az embereket – figyelmeztette a hívőket az anglikán egyházi vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik