Nagyvilág

Betiltották a giccses karácsonyt

Egy kínai egyetemen propagandafilmek nézésérére kötelezték a hallgatókat. A nyugati ünnepléstől az óvodásokat és kisiskolásokat is óvják.

A kínai állami média jelentései szerint a Hszian városában működő Északnyugati Egyetem egy kampuszán “Iparkodjatok Kína kiemelkedő fiai és lányai lenni, mondjatok nemet a giccses nyugati ünnepekre” és “Álljatok ellen a nyugati kultúra terjeszkedésének” feliratú molinókat feszítettek ki.

A diákok pedig arról számoltak be, hogy kötelező jelleggel három órán át propagandafilmeket kellett nézniük karácsony napján, amelyek közül egy Konfuciusz kínai filozófusról szólt. A vetítések alatt a tanárok állítólag őrt álltak az ajtóknál, és senkinek nem engedték, hogy elhagyja a termet.

Az egyetem egyik pártbizottságának mikroblogján pedig arra szólították fel a diákokat, hogy “ne csodálják a külföldieket”, és fordítsanak nagyobb figyelmet a hagyományos kínai ünnepekre.

“Az utóbbi években egyre több kínai kezdte komolyan venni a külföldi ünnepeket. Az ő szemükben a Nyugat fejlettebb, mint Kína, és az hiszik, hogy az ő ünnepeik elegánsabbak a mieinknél, sőt hogy a nyugati fesztiválok divatosak, a hagyományos kínaiak pedig idejét múltak” – panaszkodott a pártbizottság.

A Csöcsiang tartománybeli Vencsou városában a hatóságok az iskolákban és óvodákban tiltottak be mindennemű karácsonyi ünnepséget, és a tilalom betartását kiküldött felügyelők ellenőrzik. A város oktatási hivatala szerint a lépés célja, hogy szembeszálljanak a nyugati ünnepeket a kínaiak kárára övező “megszállottsággal”.

A karácsony nem tartozik a hagyományos kínai ünnepek közé, de az ország nagyvárosaiban egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, különösképpen a fiatalok körében, akik közül egyre többen díszítik fel otthonukat és ajándékozzák meg egymást ez alkalomból. Ugyanakkor ez, illetve általában véve a fiataloknak a nyugati popkultúra iránti fogékonysága gyakran kelt visszatetszést a Kínai Kommunista Párt konzervatívabb vezetői köreiben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik