Nagyvilág

Repülőkön csempészték a fegyvereket

delta (delta)
delta (delta)

Vakmerő csempészhálózat leleplezését jelentette be kedden egy New York-i ügyész, a csoport legalább öt éve szállított illegálisan fegyvereket egyesült államokbeli repülőgépjáratokon a Delta Air Lines légitársaság egy poggyászkezelőjének segítségével - számolt be az MTI.

Kenneth Thompson brooklyni ügyész sajtóértekezleten számolt be az ügyről, egy nappal azután, hogy Atlantában vádat emeltek egy repülőtéri csomagkezelő ellen, aki kézipoggyászban juttatta fel a fegyvereket az utasszállító járatok fedélzetére. Az ügyész azt mondta, a hatóságokat a brooklyni fegyveres erőszakcselekmények visszaszorítása érdekében indított vizsgálat vezette az elkövetők nyomára.

Nem szeretne senkit sem ijesztgetni – mondta Thompson – , de a nyomozók által megismert részletek “valóban ijesztőek”, és a légiközlekedés biztonságának “égbekiáltó” megsértésére mutatnak rá.

Szavai szerint Mark Quentin Henry, a Delta Air Lines légitársaság volt alkalmazottja a nyomozás adatai szerint csak idén legalább 17, Atlantából New Yorkba tartó repülőgép fedélzetére vitt fel fegyvereket, kollégája, egy bizonyos Eugen Harvey segítségével.

Henryt december 10-én vették őrizetbe, miután a nyomozók az atlantai repülőtéren videóra vették a ténykedésüket a New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtérre tartó reggeli járat indulása előtt. Henryt New Yorkba érkezése után is kamerával követték, egészen brooklyni otthonáig. Ott a nyomozóknak beismerte, hogy fegyverek vannak a hátizsákjában.

A lőfegyvereket Henry a hozzájuk való töltényekkel együtt szállította, “úgyhogy bármikor betárazhatott és lövöldözni kezdhetett volna” – ismertette az ügyész. A hálózat tagjainak tevékenysége Thompson szerint “a terrorizmus szempontjából tényleges fenyegetést jelentett, akár egy robbanószerkezetet is könnyedén felvihettek volna bármelyik gépre”.

A vád szerint Henry 129 pisztolyt és más lőfegyvert szállított le megrendelőjének, köztük (nagy tűzerejű) támadó fegyvereket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik