Nagyvilág

Vizsgálat lesz a sydney-i túszdráma ügyében

"Tudnunk kell, hogy ennek az égbekiáltó gazságnak az elkövetője hogyan kaphatott állandó tartózkodási engedélyt, és hogyan lehetett fegyvertartási engedélye" - mondta az ausztrál miniszterelnök.

“Tudnunk kell, miért élhetett évekig szociális támogatásból” – fogalmazott Tony Abbott. Az ausztrál hatóságok és Új-Dél-Wales szövetségi állam illetékesei azonnal elkezdik a rendszerben esetlegesen megbúvó hiányosságok feltárását, hogy a hasonló támadásokat megakadályozhassák a jövőben. 

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az iráni bevándorlót 2008-2009-ben megfigyelés alatt tartotta az ausztrál belbiztonsági szolgálat (ASIO), de azután ismeretlen okokból az iráni menekült lekerült az ügynökség megfigyelési listájáról. Az ASIO amiatt követte Monisz tevékenységét, mert a férfi 2007-től kezdve gyűlölködő, fenyegető elektronikus leveleket küldött Afganisztánban elesett nyolc ausztrál katona családjának a szigetország afganisztáni katonai szerepvállalása elleni tiltakozásként. Emiatt 2012-ben az ausztrál bíróságok két év szabadságvesztésre ítélték, de börtönbüntetésének csupán egy részét töltötte le. 

Abbott hozzátette, azt is megvizsgálják, hogyan engedhették el Moniszt a hatóságok óvadék ellenében 2012-ben, s hogy megfelelően működik-e az ausztrál igazságügyi rendszer. Az ötvenéves iszlamista férfi a kilencvenes években hagyta el Iránt, azt állítva, hogy üldözik a hatóságok. Az iszlám köztársaság külügyminisztériuma közölte, hogy többször is figyelmeztették Monisz miatt az ausztrál hatóságokat.

A hét elején történt túszdrámában Monisz mellett két ember vesztette életét.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik